Indiferent care sunt argumentele pro sau contra medicației și psihoterapiei, ambele sunt utile și de succes în a ajuta oamenii să se echilibreze pe sine în timpul turburențelor emoționale.

Medicația, psihoterapia sau combinarea acestora s-au dovedit a fi de un real folos în dificultățile emoționale și comportamentale ale oamenilor. În funcție de dificultățile emoționale se apelează la un anumit tratament. Alegerea celui potrivit poate fi complicat și ar trebui să fie bazat pe rezultatele studiilor de specialitate care au investigat aceste lucruri și pe dispobibilitatea ta de a încerca aceste tratamente. Orice ai alege, ar fi util să te consulți cu un specialist în sănătate mintală.

Efectele psihoterapiei se mențin și după încheierea ei.

Chiar dacă tratamentele medicamentoase sunt mai ușor accesibile, de multe ori sunt mai utile tratamentele de tip psihoterapeutic. Tratamentele medicamentoase și psihoterapia nu se exclud una pe alta. De multe ori se recomandă amândouă. Tipul de tratament care se alege depinde foarte mult de circumstanțe, preferințe sau - din păcate, de prea multe ori - de resursele financiare pe care le are persoana.

Ca și cadru general, în ceea ce privește medicația, ea are costuri reduse, efectele se văd repede (după 10 zile, aproximativ) și nu necesită un mare grad de implicare, doar să iei medicamentele conform rețetei de la medicul psihiatru. Ca dezavantaje, pot apărea efecte adverse (cum ar fi unele simptome fizice neplăcute), iar medicația are efecte atâta timp cât e luată. După ce întrerupi sau închei tratamentul, s-ar putea ca problemele să revină, căci medicamentul nu rezolvă cauza, ci acționează asupra simptomelor.

Psihoterapie și/sau medicație
Imagine: Sage Friedman , www.unsplash.com

Pe de altă parte, efectele psihoterapiei se mențin și după încheierea ei. Ce se învață în timpul procesului terapeutic ne poate fi util toată viața: învățăm cum să ne gestionăm dificultățile personale, cum să facem mai bine față factorilor stresori, cum să ne relaxăm, cum să fim mai împliniți. Ca dezavantaje, efectele psihoterapiei apar după câteva ședințe, iar pentru ca acestea să apară, e nevoie de implicarea activă a persoanei, în ciuda faptului că e inconfortabil sau pare greu.

Tratamentele psihologice implică mai mult decât explicații și reasigurări. Ea prespune angajamenul și disponibilitatea persoanei în a se cunoaște pe sine și de a depune eforturi pentru a se reechilibra. Psihoterapia este o parte importantă a tratamentelor tuturor tulburărilor mintale, iar în anxietatea ușoară sau depresia ușoară, de cele mai multe ori, e singurul tratament necesar.

Efectele psihoterapiei apar doar după câteva ședințe.

Iată ce s-a concluzionat în ultimul timp: *potrivit APA – American Psychological Association

  • În cazul depresiei, atât psihoterapia, cât și medicația s-au dovedit a fi utile. Uneori, s-a arătat că cele două combinate pot fi mai eficiente decât fiecare luată separat.
  • În cazul anxietății, atât psihoterapia, cât și medicația s-au arătat a fi utile. În general, s-a dovedit că psihoterapia e mai utilă decât medicația, iar adăugarea medicației nu a avut îmbunătățiri semnificative.
  • Pentru adicții, psihoterapia e mai utilă. Persoanele cu probleme mai grave de consum de substanțe ar putea să ia medicație pentru a preveni intoxicația sau pentru reducerea poftei.
  • Pentru tulburările alimentare, medicația e necesară în primul rând pentru siguranța fizică. Psihoterapia s-a dovedit a fi utilă în combinație cu medicația, decât fiecare separată.
  • În cazul schizofreniei sau a tulburării bipolare, tratamentul medicamentos e absolut necesar. Rezultatele au arătat că în combinație cu psihoterapia, există mai multe îmbunătățiri.
  • În sfera parenting-ului, a cuplului sau a dificultăților de adaptare, psihoterapia este prima care e recomandată și implică să îți construiești abilități și să răspunzi mai adaptativ factorilor stresori.

În loc de concluzie

Psihoterapia și medicația sunt instrumente de ajutor. Schimbarea o faci tu. E nevoie de implicarea ta în propria viață. Rezultatele nu apar peste noapte.
Oamenii răspund diferit la tratamente. Dacă vreunul nu funcționează pentru tine, încearcă altul. Indiferent care sunt argumentele pro sau contra medicației și psihoterapiei, vreau să punctez din nou că ambele sunt utile și de succes în a ajuta oamenii să se echilibreze pe sine în timpul turburențelor emoționale.


Dacă crezi că ai nevoie de ajutor specializat, poți programa chiar acum o primă ședință de consiliere psihologică sau psihoterapie la numărul de telefon +40 (770) 949.093 sau la adresa taniablanka.psiholog@icloud.com.