Cum știm că am luat decizia corectă? Când e cel mai bun moment pentru a lua o decizie? De fapt, cât de des luăm decizii conștiente?

Sociologul Barry Schwartz este de părere că „ce-i prea mult, strică", făcând refeire la numeroasele opțiuni pe care le avem la dispoziție în ziua de astăzi. Când dispunem de atât de multe opțiuni, costul oricărei alegeri (adică opțiunile alternative la care renunțăm atunci când facem alegerea) devine tot mai mare. Astfel că, ajungem să ne bucurăm tot mai puțin de alegerile făcute. De asemenea, el spune că existența unui număr mare de alegeri ne face să avem așteptări exagerat de mari. Ni se pare că, cu fiecare alegere, suntem mai aproape de „perfecțiune", iar rezultatul este că ne simțim mai degrabă paralizați și nu mai alegem nimic. Mai mult decât atât, devine tot mai greu să avem o surpriză plăcută. Astăzi, într-o lume cu opțiuni aproape infinite, dacă ceva nu iese cum trebuie, există un singur vinovat: gândirea noastră.

Vă propun un discurs amuzant susținut de Barry Schwartz despre „libertatea” de decizie, ce își subliniază ideile prin caricaturi.