Recomandare de carte

Eliberarea copilului interior de Charles L. Whitfield

Da, această carte ajută la identificarea traumelor din copilărie, dar la vindecarea lor… mai puțin. 😅 Îmi place să setez niște așteptări realiste atunci când fac o recomandare de lectură. Autorul explică foarte bine cum se formează rănile emoționale și ajută să pui în cuvinte ceea ce simți, dar până la vindecare… e cale (mai) lungă. E un bun început, totuși, căci nu poți vindeca ceea ce nu cunoști.

Așadar, dacă ești dornic(ă) să citești această carte de self-help, ar fi util să ai în vedere faptul că te ajută să faci lumină în universul tău interior, însă nu înlocuiește adevărata muncă terapeutică, ce se face într-o psihoterapie.

Las mai jos câteva fragmente care mi-au atras atenția:

🌼 „Nu e nevoie să știm totul despre emoțiile noastre. Este suficient să știm că ele sunt importante, că fiecare dintre noi trăiește toate aceste emoții și că e un lucru sănătos să începem să le cunoaștem și să vorbim despre ele. Emoțiile noastre ne pot fi prietene. Dacă sunt gestionate în modul potrivit, ele nu ne vor trăda, nu ne vom pierde controlul și nu ne vom simți copleșiți, așa cum ne temem uneori.”

🌼 „În procesul de vindecare, integrare și creștere ne vom confrunta adesea cu aparente regrese sau decăderi. S-ar putea să avem impresia că am pierdut tot ce-am câștigat. E posibil să ne simțim confuzi, deznădăjduiți și suferinzi. Acesta este un moment crucial din povestea și din viața noastră. Este o ocazie de a învăța ceva important despre copilul nostru interior. Pe măsură ce ne vindecăm, aducem în joc și alte părți ale copilului nostru interior, devenind mai echilibrați, integrați, individualizați și întregi.”

🌼 „Persoanele care au crescut într-o familie cu probleme, rămân adesea cu nevoi nesatisfăcute. Nesatisfacerea nevoilor ne face să suferim. Simțim emoțiile dureroase. Întrucât părinții și alți membri ai familiei nu sunt capabili să ne asculte, să ne susțină, să ne ofere afecțiune, să ne accepte și să ne respecte, deseori nu avem pe nimeni căruia să-i împărtășim trăirile noastre. Suferința emoțională este atât de intensă, încât ne apărăm de ea prin diverse mecanisme nesănătoase ale egoului, reprimându-ne astfel emoțiile. Asta ne permite să supraviețuim, dar avem un preț de plătit. Devenim din ce în ce mai amorțit din punct de vedere emoțional, mai izolați și mai falși.”

Data publicării

22 Apr 2023

Etichete

Emoții, Fericire, Compasiune, Abilități, Consiliere,

Adresă web

http://www.echilibrupentrusuflet.ro/gallery/eliberarea-copilului-interior-de-charles-l-whitfield

Pentru o perioadă, nu mai preiau cazuri noi.