JURNALUL PSIHOLOGULUI

Articole

În această secțiune, public în mod regulat articole scrise de mine, din dorința de a aduce psihologia mai aproape de oameni și de a-ți face cunoscută maniera mea de abordare a lucrurilor. Multe aspecte ce țin de psihologie sunt încă greșit înțelese, de aceea sunt recunoscătoare că pot aduce o contribuție în acest sens.

Rana de abandon

Rana de abandon e caracterizată de teama (mai mult sau mai puțin conștientă) că ceilalți te vor părăsi, te vor abandona și vei rămâne singur(ă). Teama de abandon se poate simți foarte intens la nivel fizic, iar din punct de vedere neurologic, creierul nostru se activează cel mai tare atunci când crede că e singur - când credem că nu este nimeni lângă noi care să ne ajute sau să ne susțină. Se simte ca un gol emoțional, iar atunci când o conexiune dispare, te simți ca și cum ești aruncat în vid.

Complexul salvatorului

În aparență, termentul de salvator are o conotație pozitivă. Pe de altă parte, dacă e să-l analizăm mai în detaliu, alături de motivațiile și impactul asupra celorlalți, devine tot mai clar că acest tipar de comportament este problematic.

Cum arată o relație sănătoasă - partea I

Ne schimbăm împreună în cuplu, nu ne cunoaștem pe deplin niciodată. Dacă presupunem că știm deja tot ceea ce era de știut și facem și partenerului nostru un deserviciu, dar ne facem și nouă înșine deoarece s-ar putea să rămânem în urma partenerului, iar omul pe care credeam că-l cunoaștem să nu mai fi rămas de multă vreme acolo.

Umbrele abuzului psihologic

Cel mai grav prejudiciu asupra unei persoane este pierderea încrederii. Ori, încrederea este de multe ori motorul care ne face să perseverăm în tot ceea ce întreprindem. Dacă ne dorim să fim persoane împăcate cu noi înșine, dacă vrem să scoatem tot ce este mai bun din noi și din ceilalți, nu trebuie să tolerăm abuzul, în nici una dintre formele ei.

De ce să nu-ți pedepsești fizic copilul

Un copil pedepsit devine un copil preocupat în acele momente cu stările lui de frustrare, furie, resentimente și dorințe de răzbunare. Așadar, e deprivat de oportunitatea de a învăța metode eficiente de a rezolva problemele. În consecință, el nu învață cum să gestioneze sau să prevină situații similare în viitor.

În fiecare zi ai de ales

Nu e ușor să ne modificăm comportamentele sau gândurile, dar este tot ce putem face. Dacă reușim să avem niște comportamente și gânduri mai satisfăcătoare, câștigăm mai multă libertate personală în acest proces numit viață. Tu cum alegi să îți modelezi viața?

„O alegere fundamental ilegitimă”: Shoshana Zuboff, despre era capitalismului care ne supraveghează

Cartea Shoshanei Zuboff face comparații cu investigații social-economice importante, cum ar fi „Primăvara Mută” scrisă de Rachel Carson sau „Capitalul” lui Karl Marx. Merge însă mai departe: la fel ca în „Primăvara Mută”, ea prezintă o alarmantă expunere a modului în care interesele marilor afaceri au otrăvit societatea în care trăim. Și precum în „Capitalul” lui Marx, oferă o perspectivă nouă pentru a înțelege și combate această otravă.

Concepții greșite despre psihoterapie

Să ceri ajutorul unui specialist nu este semn de slăbiciune, ci semn de grijă față de propria persoană. Este nevoie de curaj și o anumită maturitate emoțională să recunoaștem că nu le știm pe toate, că nu avem răspunsuri la tot ce ni se întâmplă și că uneori avem nevoie de îndrumare să ne ajustăm pânzele corabiei în cârmuirea propriei vieți.

Stima de sine

Când ne simțim tulburați în situații dificile, putem pune totul pe pauză pentru câteva momente pentru a ne oferi nouă înșine confort și liniștire. Oamenii sunt imperfecți. Oamenii greșesc și eșuează. Uneori, trecem prin experiențe dificile de viață. Tratează-te cu blândețe.

(De)conectarea cu partenerul

Una dintre cele mai prețioase relații pe care le ai este cu persoana iubită. Relațiile de iubire au o forță infinită. Cu cât înțelegem mai bine cum funcționează mecanismele unei relații, cu atât le putem folosi în folosul nostru, nu împotriva noastră.

Pentru o perioadă, nu mai preiau cazuri noi.