Recomandare de carte

Bebelușul meu înțelege tot de Aletha Solter

Bebelușii înțeleg muuulte, multe! Mai multe decât credem noi - de aceea suntem și entuziasmați atunci când vedem câte pot să învețe! 🎈

Astăzi vin cu o super-recomandare de carte, pentru toate mămicuțele și toți tăticii care vor să-și înțeleagă mai bine copilul și care vor să creeze legături trainice cu acesta, încă din pântece. 🫶 Îți recomand să nu iei ceea ce am scris mai jos decât ca un mic preview pentru o carte care merită a fi parcursă pe îndelete. Cred că te-ar ajuta să te înțelegi mai bine pe tine, pe minunea din viața ta și te-ar scuti de multe îndoieli despre tine și judecăți aspre în eventualitatea în care nu te vei considera un părinte „suficient de bun”.

Ideea că un copil nu va învăța niciodată nimic dacă nu îl învață un adult este o accepțiune greșită. Povețele nesolicitate pot interfera cu procesul natural de învățare, negându-le bebelușilor șansa de a gândi singuri, a descoperi și a experimenta în felul lor propriu sau expunându-le concepte pentru care nu sunt pregătiți.

❌ Prin urmare, nu este recomandat să încerci să îți educi bebelușul după o anumită structură rigidă. ✅ O abordare mai potrivită ar fi să te consideri un facilitator al procesului de învățare și să-i pui la dispoziție o diversitate de obiecte pentru ca mai apoi să observe. Un proces de învățare constructivă apare atunci când bebelușul e implicat activ într-o activitate pe care a ales-o singur. Bebelușii generează învățarea în mod firesc, prin experiențele pe care le au. 🧸

Chiar dacă nu e necesar un proces de predare structurat, există 2 tipuri de experiențe folositoare care vor spori dezvoltarea bebelușului, ajutându-l să asocieze experiențele pe care le are cu un context plin de înțeles.
📍 Prima dintre ele e să îl încurajezi să observe obiectele sau evenimentele din jurul lui. Poți să-i spui: „Auzi melodia asta?” 🎶 în timp ce fredonezi și tu, ca să-i atragi atenția asupra muzicii.
📍 Cea de-a doua variantă este să comentezi pe marginea activităților spontane și a intereselor de moment ale bebelușului. Dacă ieșiți în parc într-o zi frumoasă și el se întinde după un fluture, ai putea spune: „Încerci să prinzi fluturele? Vai, nu, a zburat!”. 🦋 Studiile au arătat că, dacă vorbești în acest fel cu bebelușii, le sporești abilitatea de comunicare și dezvoltarea cognitivă.

De asemenea, ai grijă să nu-l întrerupi dacă nu este necesar atunci când se concentrează pe o anumită activitate. Dacă observi că e uneori tăcut, vei constata că se concentrează intens în timp ce experimentează noi activități sau pune în practică ceva ce a învățat deja. 👶

Câteva principii sănătoase de creștere a bebelușului:
🐝 Fii atent la dispoziția și la interesul lui actual și adaptează-ți intervențiile în mod corespunzător. Dacă devii prea sâcâitor, întrerupându-i frecvent activitățile, vor fi mai multe șanse ca mai târziu să aibă dificultăți de concentrare și menținere a atenției.
🐝 Dacă-ți vei aminti că joaca bebelușului tău un are un rol fundamental în procesul de învățare, îți va fi mai ușor să te adaptezi cu sensibilitate la nevoile sale.
🐝 O abordare extrem de permisivă are consecințe negative. Dacă îi permiți bebelușului să facă lucruri distructive sau inacceptabile, dacă îți sacrifici propriile nevoi de dragul lui, nu îi faci nicio favoare și amândoi veți avea de suferit pe termen lung.

Iar legat de viața de cuplu după apariția unui bebeluș:
💟 Împreună cu partenerul tău, ascultați-vă unul pe altul la sfârșitul fiecărei zile, chiar dacă nu aveți la dispoziție mai mult de 10 minute pentru fiecare.

P.S. Această carte poate fi un excelent cadou de botez dacă aveți printre cunoscuții voștri viitori părinți.

Data publicării

08 Jan 2023

Etichete

Emoții, Personalitate, Viață, Abilități, Psiholog, Gânduri,

Adresă web

http://www.echilibrupentrusuflet.ro/gallery/bebelusul-meu-intelege-tot-de-aletha-solter

Pentru o perioadă, nu mai preiau cazuri noi.