Recomandare de carte

Cum să-ți reinventezi viața, de Jeffrey E. Young și Janet S. Klosko

Aceasta este o carte despre capcanele mintale (tiparele nesănătoase) în care suntem adesea „prinși” și care s-au format în copilărie, fiind apoi perpetuate de-a lungul vieții: capcana Abandonului, capcana Neîncrederii si a Abuzului, capcana Deprivarii Emoționale, capcana Izolării Sociale, capcana Dependenței, capcana Vulnerabilității, capcana Deficienței, capcana Eșecului, capcana Subjugării, capcana Standardelor Nerealiste, capcana Revendicării de Drepturi Personale.

Fiecare dintre noi are propriile capcane mintale (mai flexibile sau mai rigide) și fiecare dintre noi avem propriile moduri de adaptare. Până acum nu se poate spune că cineva ar putea fi scutit de prezența capcanelor pentru că asta ar însemna că undeva în lume ar exista un mediu protectiv ideal, cu părinți ideali care știu să întâmpine și să împlinească nevoile unui copil la modul ideal.

Psihoterapia presupune o continuă confruntare cu noi înșine. Schimbarea nu înseamnă absența capcanelor sau „eliminarea lor”, ci flexibilizarea lor astfel încât să nu ne influențeze atât de mult. Psihoterapia nu elimină suferința și durerea asociată unor capcane, dar ne echipează cu abilități și noi moduri de gândire și reacție pentru a le face mai bine față și pentru a deveni cât mai autonomi. Este esențial să privim dincolo de eliminarea capcanelor și să descoperim ce anume ne face să ne simțim împliniți și fericiți, cum vrem să ne trăim viața. Din păcate, mulți dintre noi suntem educați încă din copilărie să nu ținem cont de înclinațiile noastre naturale și să facem ceea ce se așteaptă alții din partea noastră.

Cartea aceasta abordează capcanele noastre mintale în care cădem automat (de cele mai multe ori) și din care cu greu ieșim. Astfel că perpetuăm un tipar emoțional, cognitiv și comportamental la nesfârșit, deși acesta nu ne este de folos. Pentru a ne evalua aceste capcane mintale, fiecare capitol ne oferă câte un mini-chestionar, apoi explicații psihologice pentru a înțelege cum am ajuns să dezvoltăm aceste tipare și recomandări despre cum putem să le depășim.

Aceasta este o carte pe care o recomand des celor aflați în propriul proces psihoterapeutic, căci e o resursă excelentă de dezvoltare personală! 🧡

Data publicării

05 Apr 2020

Etichete

Personalitate, Fericire, Viață, Compasiune, Abilități, Gânduri,

Adresă web

http://www.echilibrupentrusuflet.ro/gallery/cum-sa-ti-reinventezi-viata-de-jeffrey-e-young-si-janet-s-klosko