Recomandare de carte

Imprefecți, liberi și fericiți, de Christophe André

Stima de sine este un fel de tablou de bord al nostru, care ne va influența stilul de conducere. Ca un tablou de bord al unei mașini, menirea sa este de a ne semnala tot ce funcționează și tot ce nu funcționează în „motorul nostru psihic”. Stima de sine ne semnalează dacă nevoile noastre fundamentale sunt satisfăcute, dacă rezervoarele noastră de afecțiune sau de succes sunt pline sau aproape de zero. „Carburanții” stimei de sine se împart în două mari categorii. Pe de o parte, manifestările de afecțiune, simpatie, dragoste, admirație primite din partea altor persoane. Pe de altă parte, semnele de performanță: toate succesele noastre, acțiunile noastre încununate de succes.

E normal și e bine să avem îndoieli despre noi înșine, căci acestea au rolul de a ne modifica felul de a fi. „Informațiile” pe care ni le oferă stima de sine sunt prețioase: savurarea când totul merge bine și activarea în cazul invers.

O bună stimă de sine înseamnă ca, indiferent de împrejurări, să rămâi TU însuți, indiferent de public sau de interlocutor; să te simți apreciat fără a avea nevoie să fii lăudat(ă) în public; să ceri ajutor atunci când ai nevoie, fără să te crezi un „netrebnic”; să fii dezamăgit atunci când ai un eșec, dar să nu te devalorizezi; să ai capacitatea de a suporta respingerea sau dezaprobarea din partea celorlalți, astfel încât viața ta să nu depindă de validările celorlalți.

Vă recomand cu muuult drag toate cărțile scrise de psihoterapeutul Christophe André! 💁‍♀️

Tu când te-ai simțit ultima oară imperfect, liber și fericit? 😍

Data publicării

12 Jun 2020

Etichete

Personalitate, Fericire, Viață, Compasiune, Abilități, Gânduri,

Adresă web

http://www.echilibrupentrusuflet.ro/gallery/imprefecti-liberi-si-fericiti-de-christophe-andre