Fii flexibil în gândire.

Comparatii șchiopătate
Imagine: Necunoscut(ă) , Necunoscut(ă)

Fabulă Orientală - de Nossrat Peseschkian

Odată, un cizmar care avea dureri foarte mari, a mers la doctor. Părea să fie pe moarte. Doctorul l-a consultat cu atenție, dar nu putea găsi o rețetă care l-ar fi putut ajuta. Pacientul l-a întrebat speriat: „Nu există nimic altceva ce m-ar putea salva?”

Medicul a răspuns cizmarului, „Din păcate, nu cunosc alte mijloace.”. După ce a auzit acestea, cizmarul a răspuns: „Dacă nu mi-a mai rămas nimic, mai am doar o ultimă dorință. Aș vrea să mănânc o oală cu 2 kg de fasole și un litru de oțet.”. Doctorul a ridicat din umeri cu resemnare și a spus: „Nu cred prea mult în această idee, dar dacă tu crezi că va funcționa, încearcă."

Toată noaptea, doctorul a așteptat vești despre moartea bărbatului. În dimineața următoare, spre mirarea doctorului, cizmarul era viu și pe picioare. Doctorul a notat în jurnalul său: „Astăzi un cizmar pentru care nu se mai putea face nimic a venit la mine. Însă, 2 kg de fasole și un litru de oțet l-au ajutat.”

La puțin timp după aceasta, doctorul a fost chemat la un croitor care era pe moarte. Și în acest caz, doctorul a fost din nou la căpătâiul său. Ca un om sincer, el i-a spus același lucru și croitorului: „Nu știu să existe o rețetă care te-ar putea salva.”. Omul bolnav l-a implorat: „Dar nu știi altceva, nu o rețetă, un leac, orice?”. Doctorul s-a gândit un minut și a spus, „Nu, dar recent un cizmar a venit la mine cu o boală asemănătoare. A fost ajutat de 2 kg de fasole și un litru de oțet.”. Croitorul, din lipsă de alternative, s-a gândit să aplice și el aceeași metodă. A mâncat fasolea cu oțet și a murit a doua zi.

Atunci doctorul a notat în jurnalul său: „Ieri, un croitor a venit la mine. Nu se putea face nimic pentru el. A mâncat 2 Kg de fasole, cu un litru de oțet și apoi a murit. Ceea ce este bun pentru cizmari, nu este bun pentru croitori.”

Morala: Ceea ce funcționează pentru tine, nu înseamnă că va funcționa și pentru alții. Ceea ce ție îți place atât de mult, nu înseamnă că-i va plăcea și partenerului tău de viață (și nici nu trebuie). Fii flexibil în gândire.