Învățarea face parte din viața noastră în fiecare zi - depinde de noi cum reușim să o facem cât mai utilă și mai plăcută.

Probabil cunoașteți celebrul citat al lui Lenin, ce atârna prin școli, pe tablouri: „Învățați, învățați, învățați!”. Bine, bine - zicem noi - dar cum? Oricât de mecanic ar putea părea învățatul, acesta face parte din viața noastră. Noi învățăm ceva în fiecare zi. Poate că nu mulți dintre noi am avut parte de experiențe frumoase de învățare (căci de multe ori ni se cerea să memorăm lucruri pe din afară), astfel că m-am gândit să fac un mic compendiu despre cum ne putem mobiliza să avem parte de o experiență de învățare cât mai eficientă pentru noi.

Organizează-te

Organizează-te pe tine și lucrurile importante pentru tine în acest moment. Ar fi util să pui deoparte serialul preferat pentru o perioadă? Sau shopping-ul? Le poți amâna puțin, nu-i așa?

Cum să înveți mai eficient?
Imagine: freestocks.org , Unsplash.com

Fă mișcare în fiecare zi.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să depui un efort istovitor, ci să faci ceva care să-ți dea energie și să faciliteze mai multe emoții pozitive.

Odihnește-te

Da, odihna nu e un lux, ci este o necesitate. Este dovedit științific faptul că odihna (relaxarea) ajută enorm creierul să se regenereze și să poată stoca mai multe informații.

Mănâncă bine și mănâncă corect

Pe lângă mâncarea obișnuită, introdu câte-un fruct și ceva dulce. Dar nu uita: totul cu măsură!

Memorează informația pe părți, nu în general.

Structurarea informației este o abilitate care te va ajuta să poți accesa mai eficient ceea ce înveți. În plus, în mintea ta va avea o mai bună coerență, iar învățatul decurge mai ușor.

Categorizează-ți informația

Categorizează-ți informația, nu o stoca la întâmplare. Când înveți noi concepte e important să o asociezi cu ceva ce deja ai învățat. Astfel, te asiguri că îți fixezi informația mai repede și rezistă mai mult timp.

Repetă ceea ce deja ai învățat.

Ai grijă să nu cazi în capcana lui „Ah, dar asta știu deja!”. De fapt, de cele mai multe ori acest lucru este o aparență. De multe ori avem impresia că știm un lucru, dar dacă suntem puși în fața faptului de a-l reda, ne trezim că ne este cam greu. Așadar, nu subestima valoarea repetiției. Datorită ei, îți poți da seama ce știi, ce nu știi și ce nu știi așa de bine… încă.

Participă la grupuri de discuții

Creierul nostru învață sub mai multe forme: din citit, din experimentare, din discuții, etc. Când împărtășești ceva cu cineva, ai ocazia să înveți sub altă formă acel conținut, să-l aprofundezi, să-l dezvoltți, să-l fixezi mai bine în mintea ta. În plus, când înveți cu alții, se creează și o senzație de uniune și de apartenență, iar învățatul devine mai plăcut, poate chiar și distractiv.


Explorează ce stiluri de învățare ți se potrivesc cel mai bine: vizual, auditiv, kinestezic și vezi cum le poți valorifica cel mai bine în funcție de preferințele tale și de conținutul pe care îl ai de învățat.

Variază rutina de învățat, locațiile și materialul. Studiile au arătat că variind locul în care înveți - acasă, în altă cameră, la librărie, etc - îți poți îmbunătăți învățarea. Cum așa? Fiecărui loc în care înveți îi asociezi o anumită parte din materialul pe care îl înveți. Astfel, când e timpul să reactualizezi ce ai învățat, este mai ușor, căci ai cu ce să-l asociezi. La fel e și cu schimbarea materialului cu care înveți: laptop, pixuri, hârtii.


Învățarea este un proces.

Nu uita: învățarea este un proces. Depinde de tine cum îl abordezi ca să fie cât mai eficient și mai plăcut.

Mult spor și creativitate îți doresc!