Atâta timp cât îi arăți copilului tău că tu crezi în el, îi oferi și îi arăți iubire, căldură, afecțiune și sprijin, copilului tău îi va fi bine.

Fiecare copil are în interiorul său un rezervor afectiv care abia așteaptă să fie umplut cu iubire. Copilul care se simte cu adevărat iubit, văzut și acceptat se dezvoltă normal.

Nu e destul să ne afirmăm iubirea, avem nevoie ca iubirea să ajungă la celălalt. Un copil se simte cu adevărat iubit când ai lui părinți își petrec timpul împreună fiind prezenți.

De ce iubirea este atât de importantă
Imagine: Joel Overbeck , Unsplash.com

Pentru a comunica dragostea pe înțelesul celuilalt e nevoie de exersarea a câtorva lucruri: contactul fizic (pupici, îmbrățișări, o atingere pe umăr), cuvinte și cel mai important, prin activități pe care le faceți împreună.

Iubirea este un sentiment care aduce energie pozitivă într-un suflet descurajat. Ea poate conecta persoanele, aducându-le aproape, în ciuda relațiilor la distanță. Poate creea poduri între inimi, făcându-le să trăiască împreună. Iubirea creează climatul potrivit pentru a ne înfrunta provocările vieții, pentru a ne gestiona dificultățile, pentru a înflori.

Creierul copilului se dezvoltă cu ajutorul iubirii

Încă de la început, iubirea părintelui pentru copil are un impact asupra felului în care cel mic se dezvoltă, întrucât dezvoltarea armonioasă a copilului are de-a face cu mult mai multe aspecte în afară de mâncare și mișcare. Cercetările au arătat că, cu cât mamele oferă mai mult suport copiilor lor, cu atât creierul micuților (în special hipocampul) crește în mărime. Această parte din creier este resposnsabilă de felul în care copiii învață, cum rețin informațiile și cum pot gestiona stresul.

Iubirea este o sursă de motivație.

Când te simți iubit, te simți inspirat. Ești liber să creezi, ești entuziasmat. Fiind iubiți, copiii se simt importanți. Simțindu-se importanți sunt mai deschiși să învețe, să experimenteze, să greșească, să acumuleze cunoștințe despre sine și despre mediu. E mult mai ușor să treci prin viață știind că ești iubit!

Căldura părintească ajută copilul să fie mai sănătos

Să-ți iubești copiii nu îi face doar mai deștepți și mai încrezători - îi face și mai sănătoși. În studiile psihologice de până acum s-a arătat deja că abuzurile în perioada copilăriei sunt corelate cu diverse probleme în viața de adult. Însă, nu doar abuzul a avut un impact asupra sănătății copiilor, ci și iubirea. Astfel, cu cât copiii simt mai multă afecțiune și căldură din partea părinților, cu atât devin mai sănătoși în timp ce cresc. Un exemplu în acest caz ar fi copiii din orfelinate care după ce sunt adoptați de o familie iubitoare, se dezvoltă atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Familia reprezintă un tărâm în care pot înflori.

Sprijinirea copiilor îmbunătățește stima lor de sine

Uneori, este tentant să-l faci pe un copil să devină independent. Vrem ca ai noștri copii să stea puternici pe propriile picioare astfel încât să învețe cât mai devreme să creadă în ei înșiși. Ne imaginăm că, cu cât se descurcă mai repede cu propriile probleme pe cont propriu, vor deveni mai puternici. Însă lucrurile nu stau chiar așa. Copiii noștri au mulți ani nevoie de sprijinul nostru, ca și cum s-ar oglindi în noi. În ultimele cercetări psihologice s-a scos în evidență faptul că stima de sine a copilului se clădește din felul în care părinții îi sprijină. Atâta timp cât noi credem în copiii noștri, ei ne vor copia - așadar și ei vor crede în ei.

Să crezi în copilul tău îl ajută să-și îmbunătățească rezultatele școlare

Când vine vorba despre succesul copilului, noi încercăm diverse lucruri: îi încărcăm orarul cu discipline extracurriculare, îi „luminăm” calea ca să se orienteze spre școală, îl încurajăm să lucreze mai mult la teme. Ceea ce face diferența este credința ta ca părinte că el poate să facă lucruri și să aibă succes (adică atitudinea de genul „Hai că poți, chiar dacă e mai dificil! Adu-ți aminte cum se face.” decât „Așa-ți trebuie dacă ești aiurit! Nu ai decât să te descurci acum.”).


Având în vedere importanța nevoii de a fi iubit, de a fi văzut, de a fi acceptat, nu este surprinzător că mulți dintre noi credem că o parte importantă din fericirea noastră vine din faptul că ne simțim iubiți.

Ne-am născut pentru a iubi. - spune psihologul Helen Fisher în cunoscuta sa carte „De ce iubim”. Amintește-ți că, atâta timp cât îi arăți copilului tău că tu crezi în el, îi oferi și îi arăți iubire, căldură, afecțiune și sprijin, copilului tău îi va fi bine. Copiii nu au o imagine despre sine, nu au stimă de sine, căci aceste lucruri se formează prin relația cu celălalt (adică noi).