Am învăţat atâtea lucruri de la voi, dar de fapt nu-mi vor folosi mai deloc, căci din nefericire, când mă vor pune în cutia aceea, o să mor.

Poem Păpușa
Imagine: Yousef Espanioly (Eyeculent) , Unsplash

de Gabriel Garcia Marquez

Dacă Dumnezeu ar uita pentru o clipă că sunt o păpușă de cârpă, şi mi-ar dărui o fărâmă de viaţă, probabil nu aş spune tot ce gândesc, dar cu siguranţă aș gândi tot ce spun. Aş aprecia lucrurile, nu prin ceea ce valorează, ci prin ceea ce ele semnifică. Aş dormi puţin şi aş visa mult, deoarece cu fiecare minut în care închidem ochii, pierdem 60 de secunde de lumină. Aş merge când alţii se opresc, m-aş trezi când alţii dorm. Aş asculta când ceilalţi vorbesc, şi cum aş mai savura o înghețată cu ciocolată!

Dacă Dumnezeu mi-ar dărui puţină viaţă, mi-aş pune haine simple, m-aş întinde la soare pe burtă, dezvelindu-mi nu numai corpul, ci şi sufletul. Doamne, dacă aş avea o inimă, aş scrie toată ura pe o bucată de gheață şi aş aştepta să iasă soarele. Aş picta pe stele un poem de-al lui Benedetti, cu un vis al lui Van Gogh; şi un cântec al lui Serrat ar fi serenade pe care aş oferi-o lunii. Aş uda trandafirii cu lacrimile mele ca să simt înțepătura dureroasă a spinilor şi sărutul vindecător al petalelor.

Doamne, dacă aş avea un crâmpei de viaţă, nu aş lăsa să treacă o zi fără să le spun oamenilor pe care îi iubesc, că îi iubesc. Aş convinge fiecare femeie şi fiecare bărbat că el îmi este cel mai drag şi aş trăi îndrăgostit de iubire. Le-aş arăta oamenilor cât de mult greşesc dacă cred că nu se mai îndrăgostesc când încep să îmbătrânească, neştiind că, de fapt, îmbătrânesc atunci când nu se mai îndrăgostesc. Unui copil i-aş da aripi, dar l-aş lăsa să înveţe singur să zboare. Pe cei în vârstă i-aş învăţa că moartea nu vine o dată cu bătrâneţea, ci o dată cu uitarea. Am învăţat atâtea lucruri de la voi, oamenii.

Am învăţat că toată lumea vrea să trăiască pe culmea muntelui, neştiind că adevărata fericire este când urci panta.
Am învăţat că, atunci când un nou-născut strânge în pumn pentru prima dată degetul tatălui său, îl va ţine strâns pentru totdeauna.
Am învăţat că un om are dreptul să-l privească pe altul de sus numai atunci când îl ajută să se ridice.
Am învăţat atâtea lucruri de la voi, dar de fapt nu-mi vor folosi mai deloc, căci din nefericire, când mă vor pune în cutia aceea, o să mor.