Psihologul prof. univ. dr. Daniel David a susținul un dialog public în care a punctat rezultatele cercetărilor sale despre psihologia poporului român.
Trăsătura esențială a românilor este neîncrederea în oameni. Preocuparea pentru binele altora nu depășește zona familiei. Și tot românii caută puterea socială, „dar în mod ipocrit, conform unei culturi colectiviste în care nu dă bine să arăți că vrei să ieși din rând, își ascund această dorință sub masca modestiei și sacrificiului pentru alții (ex. „eu nu aș vrea puterea, dar oamenii îmi solicită asta...”)”.
Concluziile aparțin unuia dintre cele mai importante studii din ultima sută de ani, „Psihologia Poporului Român. Profilul Psihologic al Românilor" - lucrare coordonată de reputatul psiholog Daniel David.
„Dacă ar fi să rezum esența monografiei, aș menționa ca virtuți ale românilor potențialul intelectual (de inteligență și creativitate) și competitivitatea, iar ca atribute psihologice de îmbunătățit încrederea scăzută în oameni, care duce la o lipsă de cooperare pentru acțiuni colective în beneficiul comun, și tendința de distorsionare a realității prin exagerarea atât a pozitivului (prin emoționalitatea ridicată), cât și a negativului (prin scepticism sau cinism). Dacă am redobândi încrederea în oameni și am reduce exagerările în evaluările pe care le facem, atunci am realiza acțiuni colective în beneficiul tuturor, în cadrul cărora ne-am putea valorifica la maximum potențialul foarte bun pe care îl avem ca popor.“ - Daniel David
0 comentarii
Spune-ți părerea
Câmpurile marcate cu * (steluță) sunt obligatorii.
NU înregistrăm date cu caracter personal, cum ar fi adresa de e-mail, adresa IP sau alte informații care vă pot identifica. Stocăm doar datele introduse în formularul de mai sus.