Pastila Psihologică

Dacă vrem ca ai noștri copii să fie încrezători, atunci e nevoie să se simtă în siguranță cu noi pentru a face greșeli și a-și asuma riscuri.

Vrei ca al tău copil să aibă reușite, dar nu-i permiți să facă greșeli. Sau dacă le face, cu greu i le tolerezi. Astfel că el nu va mai încerca (capitulare) sau va face astfel încât să-i iasă perfect (supra-compensare). Nici una dintre aceste două modalități de coping nu este una sănătoasă sau utilă, pe termen lung.

Gândește-te puțin la tine… Tu ai reușit să mergi cu bicicleta de la prima încercare? 🚲 Adu-ți aminte cât de important a fost să ai lângă tine un adult încrezător care să-ți ofere un spațiu de siguranță pentru a-ți face curaj și pentru a testa bicicleta. A fost esențial să ai pe cineva pe care să te bazezi, într-un moment încărcat de vulnerabilitate și cu risc mare de eșec. Și doar așa ai ajuns la succesul de a merge pe bicicletă.

Relația dintre încredere și greșeli e foarte interesantă. Nu ne putem asuma riscuri decât dacă ne simțim suficient de siguri pentru a „testa apele”. Cu cât testăm mai bine apele cu cineva de încredere, cu atât ne cultivăm mai mult curajul de a încerca lucruri noi și de a face față unor posibile greșeli. Ori, într-o societate care e într-o continuă schimbare, acest aspect este vital pentru o bună adaptare.

🌱 Un climat de siguranță și de susținere este premisa excelentă pentru o dezvoltare normală și echilibrată a copiilor (dar și a adulților, bineînțeles). 🌱

Data publicării

22 Jul 2022

Etichete

Anxietate, Depresie, Fericire, Viață, Compasiune, Abilități, Psiholog, Consiliere, Suferință, Gânduri,

Adresă web

http://www.echilibrupentrusuflet.ro/gallery/daca-vrem-ca-ai-nostri-copii-sa-fie-increzatori-atunci-e-nevoie-sa-se-simta-in-siguranta-cu-noi-pentru-a-face-greseli-si-a-si-asuma-riscuri