Este în regulă să spui că nu știi ce se va întâmpla și că nu ai cum să îi oferi și mai multe explicații. Spune-i că ce se întâmplă este dificil, dar vom trece peste asta, și vom fi mai puternici și mai înțelepți. Asigură-l că este în regulă să fie puțin confuz, căci tuturor ne ia timp să ne adaptăm la ceva nou.
Întoarcerea la școală în timpul pandemiei este un teritoriu neexplorat și neliniștitor atât pentru părinți, cât și pentru copii și pentru cadrele didactice. În rândurile de mai jos, am abordat câteva idei pentru a face tranziția cât mai lină.
Stabilește ce poți prezice și acceptă ce nu poți
Menține limite blânde și ferme, mai ales în ceea ce privește somnul și tehnologia
Consecvența și structura oferă un simț al predictibilității pentru copii, ce este esențial în dezvoltarea lui armonioasă. Astfel, creează o anumită predictibilitate în viața micuțului tău stabilind niște rutine zilnice, cum ar fi luarea mesei împreună. Menținând niște limite blânde și ferme, mai ales în ceea ce privește somnul și tehnologia, se creează o predictibilitate: copilul știe la ce să se aștepte într-o lume în care multe sunt incerte, dezvoltându-și o senzație de control.
Lumea din jurul nostru se poate schimba: poate vom trece printr-o nouă stare de urgență. De aceea este important să le vorbim copiilor noștri despre aceste lucruri ca fiind eventuale neplăceri viitoare, nu niște catastrofe. Folosește contexte familiare pentru a explica aceste posibile evenimente nefamiliare. Punând pandemia Covid-19 într-un cadru familiar și ușor de recunoscut, copiii își vor putea accesa mai eficient resursele personale pentru a face față. Dacă al tău copil are întrebări legate de ce se va întâmpla, răspunde-i onest, căci altfel vei risca să îi fisurezi încrederea în tine, iar lumea îi va părea și mai incertă. Este în regulă să spui că nu știi ce se va întâmpla și că nu ai cum să îi oferi și mai multe explicații.
Conectează-te emoțional cu copilul tău, abia apoi rezolvați problemele
Așteaptă-te la emoții… la multe emoții: entuziasm, anxietate, tristețe, frustrare, poate chiar furie (având în vedere cât de mult s-a schimbat viața noastră zilnică). Încurajează-ți copilul să exprime ce simte, să denumească emoția („Cum te simți, puiul meu?”). Chiar dacă ești tentat(ă) să îi „rezolvi” emoțiile dificile, lasă-l să le simtă și empatizează cu micuțul tău. După - și numai după! - , orientează-te către rezolvarea problemei. De exemplu, dacă el plânge spunând că vrea ca școala să fie cum a fost, empatizează cu el, căci și tu îți vrei viața ta obișnuită înapoi. Spune-i că ce se întâmplă este dificil, dar vom trece peste asta, și vom fi mai puternici și mai înțelepți.
Copiii învață cel mai bine atunci când se simt în siguranță
De fapt, la fel este și în cazul nostru, al adulților. O altă îngrijorare pe care o au părinții este dacă al lor copil va reuși să țină pasul cu școala. Pentru acei copii care sunt pregătiți să învețe, entuziasmul parental este foarte important. Alții poate nu se simt la fel de pregătiți, astfel că pentru ei, prea multă presiune școlară va fi în detrimentul lor.
Avem nevoie să ne simțim calmi pentru a învăța eficient, astfel că starea de bine a unui copil trebuie să fie o prioritate pentru părinți și cadrele didactice, abia apoi urmează rezultatele școlare. Mai mult ca niciodată, avem nevoie de bunătate și conexiune pentru a reuși.
Ajută-ți copilul să facă față îngrijorărilor
În aceste perioade de separare și izolare, mulți dintre noi am devenim mai anxioși, iar unii copii sunt îngrijorați în legătură cu întoarcerea la școală. Ca părinți, scopul nostru este să îi ajutăm să tolereze anxietatea și să pună lucrurile în perspectivă. Chiar și copiii mai mici au auzit tot felul de știri sau conversații, astfel că o atitudine calmă, pragmatică le va mai domoli anxietatea. Dacă al tău copil este reticent în privința întoarcerii la școală, află de ce. Evitarea nu este o strategie bună atunci când anxietatea este în joc.
Faceți împreună o listă a îngrijorărilor, în ordine crescătoare, începând de la cea mai mică temere la cea mai mare (uneori este surprinzător să vedem că marile îngrijorări ale copilului sunt nesemnificative pentru noi). De multe ori, gândul că ceva s-ar putea întâmpla este mai îngrijorător decât faptul în sine.
Astfel, sprijină-ți copilul în mod blând, calm și ferm în legătură cu întoarcerea la școală, folosind un plan pas cu pas. Recompensează-ți copilul pentru realizarea primilor pași, căci aceia sunt cei mai provocatori.
Cercurile de prieteni probabil se vor schimba
Școala înseamnă și relații de prietenie și de colegialitate, astfel că unii copii se frământă în sinea lor când se gândesc la care este rolul lor în clasă și în grupurile mici de prieteni. Vorbește cu copilul tău despre posibile schimbări în ceea ce privește prieteniile, dar prezintă-i-le ca pe niște normalități. Asta îl va ajuta să se poată adapta și să fie deschis la schimbări, ceea ce duce la construirea altor relații de prietenie. De asemenea, poate este necesar ca părinte să restabilești anumite relații sociale, astfel că poți organiza câteva întâlniri (chiar și virtuale) cu colegii de clasă.
Încurajează-ți copilul să-ți vorbească
Unii copii comunică, alții vorbesc monosilabic despre ziua lor de școală. Oricât de nerăbdător ești să afli cum i-a mers la școală, nu insista și nu-l forța să vorbească dacă al tău copil este mai tăcut. Acordă-i timp și spațiu după școală. Vorbește-i despre cum ți-a mers ție ziua. În acest fel i se transmite ideea că tu ești pregătit(ă) să discuți acest subiect când și el este pregătit. Alți copii vorbesc foarte mult despre îngrijorările lor și au nevoie să le poată exprima, întâlnind o atitudine de acceptare din partea noastră.
Însă, reasigurarea constantă din partea noastră nu funcționează eficient. În schimb, pune-l pe copil să-și noteze (sau să-și deseneze, picteze) îngrijorările și soluțiile, consultându-le din când în când pentru a-i reda simțul controlului și al siguranței.
Dacă tu crezi că întoarcerea la școală este OK, așa va crede și copilul tău
Deseori subestimăm impactul atitudinii noastre asupra copilului, când de fapt, ea este cea mai importantă. A te reîntoarce la școală înseamnă o rutină familiară. Însă, acum totul e diferit. Dacă al tău copil este neliniștit în ceea ce privește întoarcerea la școală, transmite-i cu calm și cu încredere prin cuvinte și acțiuni că este în regulă.
Totul este un proces!
Având această atitudine, îi vor crește semnificativ șansele de a avea o tranziție ușoară. Pregătește-ți copilul cu informații înainte de începerea școlii, atât cât știi și tu. Asigură-l că este în regulă să fie puțin confuz, căci tuturor ne ia timp să ne adaptăm la ceva nou.
Dragi părinți și cadre didactice, totul este un proces: nu avem răspunsuri la toate îngrijorările sau problemele. De aceea, este esențial să ne dezvoltăm abilități pentru a face față incertitudinii: răbdare, flexibilitate și curiozitate. Până la urmă, întreaga viață e incertă, nu numai această perioadă.
0 comentarii
Spune-ți părerea
Câmpurile marcate cu * (steluță) sunt obligatorii.
NU înregistrăm date cu caracter personal, cum ar fi adresa de e-mail, adresa IP sau alte informații care vă pot identifica. Stocăm doar datele introduse în formularul de mai sus.