Fii tu adultul din relația voastră, căci al tău copil abia acum începe să cunoască lumea și are nevoie de un îndrumător, să învețe cum funcționează lucrurile în viață.

Meseria de părinte nu-i o treabă ușoară. Ea este una dintre cele mai importante şi, de asemenea, una dintre cele mai dificile pe care le putem experimenta în această viață. Creşterea copiilor poate fi un adevărat rollercoaster fizic şi emoţional.

Adesea, ei parcă au un limbaj și comportament secret, enigmatic și ne transmit gânduri prin diverse comportamente, pe care noi ca adulți, nu le înțelegem.

Iată ce ar vrea copilul tău să-ți transmită cu adevărat.

Evită să mă răsfeți

Știu foarte bine că nu am nevoie de tot ce îți cer, doar te testez. Am nevoie să-mi cunosc limitele mele și limitele tale, să aflu ce este acceptabil și până unde să-mi extind cerințele. Cu cât învăț mai bine aceste lucruri, cu atât voi fi un adult mai adaptat social. În viață nu ni se îndeplinește orice dorință.

Lasă-mă să mă prostesc uneori

Știu că pentru tine poate fi enervant, dar eu mă simt bine și mă distrez! Ce haz ar avea viața mea pentru mine dacă nici ca și copil nu mă pot entuziasma din chestiuni minore? Chiar așa, poate ar fi bine să înveți și tu să iei lucrurile mai ușor în viață.

Ce ar vrea copilul tău să-ți spună
Imagine: Janko Ferlič , Unsplash.com

Uită-te la mine și când fac lucruri bune

Am nevoie să mă sprijini și să mă încurajezi.

La fel ca tine, îmi place să mi se spună că fac bine ceea ce fac. Dacă sunt văzut în ochii tăi doar când fac ceva greșit și tu mă critici, învăț să-mi fie frică de greșeală și să evit tot mai mult să mă implic în activități. De fapt, am nevoie să mă sprijini și să mă încurajezi, indiferent de rezultat.

Fii tu părintele

Nu există niciun motiv pentru care eu să am mai mult control decât tine în familia noastră. Fii tu adultul din relația noastră, căci eu abia acum încep să cunosc lumea și am nevoie de un îndrumător, să învăț cum funcționează lucrurile în viața asta.

Încurajează obiceiurile sănătoase

E dificil să fiu sănătos fizic dacă stau în fața televizorului mâncând chips-uri și consumând sucuri. E dificil să nu fac asta dacă te văd pe tine făcând aceste lucruri. Dacă tot petrecem timp împreună, de ce să nu-l petrecem calitativ?

Implică-te în educația mea

Arată-mi că educația nu înseamnă numai să stau cu burta pe carte.

Dacă ție nu-ți pasă, nici mie n-o să-mi pese. Găsește-ți timp să mă întrebi cum mă descurc la grădiniță sau la școală. Întreabă-mă la care materii mă descurc mai greu, cum mi-a fost ziua, ce mă atrage cel mai mult. Hai să citim împreună! … sau separat. Hai să mergem la librărie sau bibliotecă să-mi arăți ce frumoase pot fi cărțile, adevărate comori de descoperit. Arată-mi că educația nu înseamnă numai să stau cu burta pe carte, ci și să fac lucruri prin care pot să învăț practic.

Evită să-mi rezolvi problemele în locul meu

Evită să-mi rezolvi problemele în locul meu de fiecare dată când fac o greșeală. Câteodată chiar am nevoie de această experiență, să devin conștient de consecințele acțiunilor mele, chiar dacă ție ți se pare inconfortabil. Efortul, inițiativa, gândirea strategică și organizarea necesare pentru a rezolva probleme alcătuiesc un proces de care voi avea nevoie toată viața mea. Acestea sunt abilități și deprinderi esențiale pentru a-mi gestiona sarcinile pe care le am de făcut.

Efortul, inițiativa, gândirea strategică și organizarea.

Uneori îmi este greu să-mi exprim sentimentele

Te rog să încerci să-mi înțelegi stările în loc să reacționezi la ele. Poți să-mi spui că e normal să simt ceea ce simt. Mă poți întreba unde în corpul meu simt emoțiile. Când mă lași să îmi simt emoțiile, eu învăț că viața emoțională nu este periculoasă, nu este rușinoasă, ci că este un dat universal pe care îl pot gestiona. Astfel, mă simt înțeles și acceptat și învăț că nu sunt singur în fața valului de emoții puternice.

Fii disponibil atunci când am nevoie să discut cu cineva

Dacă nu, atunci voi căuta pe cineva care este. Uită-te în ochii mei, ai răbdare să-ți povestesc, nu-mi grăbi povestea. Arată-ți interesul, înclină din cap, pune jos telefonul și îndepărtează orice ce te poate distrage de la ce am să-ți spun.

Încurajează-mă să mă implic într-o echipă, organizație, club sau activitate

Stima mea de sine se va îmbunătăți și voi învăța lecții prețioase de viață. În plus, învăț cum să-mi fac prieteni, cum să îi păstrez, cum să interacționăm împreună, cum să comunicăm și o mulțime de alte abilități care îmi vor fi utile în viața de zi cu zi.

Fii varianta ta cea mai bună!

Poate că nu ești un star rock sau un supererou (și nici nu trebuie să fii), dar învăț multe din cum te comporți, cum reacționezi și din felul în care îi tratezi pe ceilalți. Nu mă aștept să fii perfect sau cel mai bun. În plus, tu oricum ești cel mai bun părinte în ochii mei pentru simplul fapt că exiști și pentru că ești… al meu!


Iubește-mă

Știu că uneori e dificil, dar și eu te iubesc! Iubirea este un scut de protecție și am nevoie de ea pentru a-mi dezvolta echilibrul interior.

Data viitoare când faci ceva pentru copilul tău, gândește-te ce vrea copilul tău de fapt să-ți transmită, iar ceea ce faci tu în favoarea cui este.