E legitimă nevoia de a găsi un terapeut potrivit, însă căutarea poate fi anevoioasă uneori. E ca și cum ai căuta acul în carul cu fân. Bineînțeles, asta nu înseamnă că trebuie să te oprești din căutat.
Însă, e greu să ai succes din prima încercare, fără să riști nimic.
„Cheia succesului” este să (te) studiezi puțin și să fii perseverent. Dacă ai fost la o ședință, două și nu te simți confortabil, nu simți că poți rezona cu psihologul, atunci poate e mai bine să cauți pe altcineva. Nu renunța de tot după prima experiență nereușită. Dacă un psiholog nu ți s-a potrivit, nu înseamnă că nu are rost să mai cauți un altul.
În acest articol am punctat anumite lucruri pe care le poți face și în legătură cu care te poți clarifica pentru a-ți crește șansele de a găsi un psiholog potrivit pentru tine.
Depinde ce înseamnă un psiholog bun
Pentru o consiliere cu o ședință pe săptămână, pentru unii, „psiholog bun” poate însemna cineva care îi bate pe umăr și îi spune cuvinte de mângâiere și încurajare. Pentru alții, înseamnă să găsească un ghid bun care să-i îndrume în ceea ce privește conștientizarea de sine și înțelegerea a ceea ce se întâmplă în interiorul lor pentru ca, ulterior, treptat, să treacă la soluții.
A găsi un „psiholog bun” depinde foarte mult și de personalitatea ta, de felul în care îți dorești tu să lucrezi din punct de vedere emoțional și, totodată, și de formarea psihologului. Poate e mai util să apelezi la o terapie centrată pe soluții („aici și acum”), nu pe o terapie în care se petrece mult timp procesând experiențele din copilărie.
Nu trebuie să cauți un terapeut „celebru" sau scump. Caută terapeutul cu care te potrivești.
Bineînțeles, mai depinde si de specificul simptomatologiei tale. Poți face o selecție mai riguroasă a psihoterapeuților specializați în dificultățile tale emoționale. De asemenea, e posibil ca un psiholog cu care multe persoane au avut rezultate foarte bune la tine să nu funcționeze la fel. Un terapeut (oricât ar fi de celebru și de bine cotat) poate fi extraordinar pentru un client, iar pentru altul o dezamăgire. E dificil să cotezi un psiholog cu „stele" sau „recenzii" pentru că în terapie lucrurile funcționează altfel.
Ceea ce s-a observat până acum este că la baza unei terapii de succes se află relația creată între terapeut și client. Dacă nu există relație terapeutică, nu există terapie eficientă, iar un psihoterapeut profesionist oprește terapia (chiar și la începutul ei) dacă nu există compatibilitate. Atunci când ai avut o nereușită cu un terapeut, nu te descuraja. În fond, obiectivul tău este să-ți rezolvi problemele emoționale. Psihoterapia este atât de reușită pe cât de ridicat este gradul de încredere și siguranță oferit participanților la această relație: psiholog și client. Sau, pe cât de calitativă este relația. De fapt, așa și este: noi ne vindecăm în relații.
Relație terapeutică și compatibilitate
Unul dintre cele mai importante elemente ale unei psihoterapii reușite este compatibilitatea, respectiv, să simți că puteți fi o echipă, dincolo de recomandări sau formări profesionale. De acest lucru nu îți poți da seama decât dacă ai o întâlnire (sau două, trei). Compatibilitatea interpersonală stă la temelia unei relații terapeutice de succes.
Descoperă ce este important pentru tine în ceea ce privește psihoterapeutul.
Inițial, cel mai simplu ar fi să te bazezi pe recomandarea unei persoane de încredere. Însă, pentru că relația cu terapeutul depinde de mai mulți factori (personalitatea clientului, personalitatea terapeutului, abilități profesionale și personale, motivație, etc.), nimeni nu îți poate garanta ca vei „nimeri” ceea ce ți se potrivește (mai ales din prima încercare). Ce poți face este să te bazezi pe capacitatea ta de a discerne ce simți în cadrul ședințelor.
Relația terapeutică este o construcție, iar procesul terapeutic are mai multe etape. Inițial se pun bazele, se construiește încrederea, siguranța clientului în terapeut și procesul terapeutic. Este etapa în care, ca și client, cauți să simți că ești văzut, ascultat, înțeles, tratat cu blândețe, căldură, deschidere, nicidecum judecat sau sfătuit în vreun fel (psihologii profesioniști nu oferă sfaturi!). Urmează apoi etapa intervențiilor propriu-zise, în care terapeutul te însoțește pentru a face schimbările dorite pentru a atinge obiectivele stabilite de comun acord în terapie. Mi-a atras atenția o idee pe care am auzit-o de curând, și anume, că psihoterapia nu este un cadou de Crăciun. Ea te solicită intens, presupune unele rezistențe și depășirea lor, implică efort și perseverență până la obținerea schimbării pe care ți-o dorești.
De ce recenziile nu sunt un indicator (neapărat) bun
Pe de-o parte, e greu să-ți faci o părere doar din recenziile publice. Dar și cu recomandările de la alte persoane e dificil deoarece ceea ce funcționează pentru altcineva, s-ar putea să nu funcționeze pentru tine. Relația terapeutică este unică pentru fiecare client al psihoterapeutului. Pe de altă parte, unul din motivele pentru care nu găsești recenzii la mulți psihologi este faptul că mulți clienți își doresc să rămână anonimi, lucru ce nu se întâmplă când își asumă să scrie o recenzie. Așadar, nu vor scrie recenzii pe Google, care oricum, de multe ori sunt irelevante. Chiar dacă e dificil să găsești un terapeut cu care să colaborezi bine, nu recenziile sau like-urile sunt răspunsul. Ar fi tare bine dacă ar fi așa simplu, nu?
Compatibilitatea interpersonală stă la temelia unei relații terapeutice de succes.
Poți găsi un psiholog cu recenzii bune, dar, în același timp, există riscul ca tu să nu poți construi o relație terapeutică cu el. Dincolo de recenziile celorlalți, e nevoie să existe amprenta ta, bazată pe nevoile tale și asumarea responsabilității pentru începerea unui proces terapeutic. Și nu în ultimul rând, uneori, nici la pomul lăudat nu e bine să ajungi… Unii sunt renumiți, par a fi bine cotați, dar au „rețete” general valabile și sunt cu ochii pe ceas. Psihologii „cu renume” de obicei nu te pot primi imediat, căci au o listă lungă de așteptare - ești dispus(ă) să aștepți atât? Sugestia mea ar fi să nu-i ocolești nici pe terapeuții mai tineri (așa-zișii „începători”) deoarece aceștia sunt adesea caracterizați de profesionalism și de o bună calitate a muncii lor, fiind motivați să fie la curent cu diverse tehnici, intervenții și abilități psihoterapeutice.
În fond, acest tip de căutări personale e greu să le digitalizăm, să găsim recenzii sau aplicații care să ne indice terapeutul perfect (sau optim).
Poți să-ți răspunzi următoarelor întrebări:
- Psihoterapeutul tău ai vrea să fie femeie sau bărbat? Mai tânăr sau mai în vârstă?
- Ce te convinge să alegi un anumit terapeut? Poate fi vocea, stilul de a explica, faptul că e empatic, sau, din contră, că e mai direct.
- Citește articolele pe care le scrie, urmărește-i aparițiile media - Îți place? Ți-ai dori să stai la discuție cu acel psiholog?
- Cu ce anume rezonezi din ceea ce vezi la el pe site / pagină de FB?
- Ce nevoi ai tu de la un psiholog?
- Ce caracteristici și competențe ar trebui să aibă?
- Ți-ar plăcea să mergi fizic sau online?
- Îți convine locația, disponibilitatea lui, tariful?
Descoperă ce este important pentru tine în ceea ce privește psihoterapeutul și apoi încearcă. Sau, poate ai prieteni care au făcut terapie, îi poți întreba pe ei despre modul în care s-au simțit în cadrul ședințelor, ce apreciază ei la terapeut, ce viziune au, etc. - ca să îți clarifici așteptările.
Un bun indicator e să simți că rezonezi cu psihologul tău.
Ar fi ideal dacă ai reuși să schimbi câteva cuvinte cu psihologul pe care l-ai ales, să vezi cum rezonezi cu el. Ulterior, mergi la o ședință și vezi dacă există un pic de „chimie” între voi și dacă psihologul este onest și implicat (simți că înțelege ce este în spatele cuvintelor tale, că există o comunicare inconștientă între voi) și nu îți promite că în câteva ședințe vei fi ca nou(ă) - căci nu există așa ceva, nimeni nu este omnipotent, să ia durerea și suferința cu mâna (sau după prima ședință). Prima ședință este de evaluare reciprocă, să vă dați seama dacă puteți lucra împreună și să cădeți de acord asupra cadrului terapeutic (frecvența ședințelor, ora și ziua, politica de anulare, etc).
Așadar, cum îți dai seama că ai găsit un psiholog bun? Dincolo de recomandări, formări profesionale și faimă, un bun indicator e să simți că rezonezi cu psihologul tău. Nu trebuie să cauți un terapeut „celebru" sau scump. Caută terapeutul cu care te potrivești.
Îți doresc succes și curaj în a te lăsa purtat într-o relație terapeutică, vindecătoare, care, ca orice drum, este presărată și cu părți grele, anevoioase, dar și cu părți line, satisfăcătoare, care, cu siguranță, duc undeva!
0 comentarii
Spune-ți părerea
Câmpurile marcate cu * (steluță) sunt obligatorii.
NU înregistrăm date cu caracter personal, cum ar fi adresa de e-mail, adresa IP sau alte informații care vă pot identifica. Stocăm doar datele introduse în formularul de mai sus.