Dacă vii în cabinetul de psihoterapie așteptând cu nerăbdare să primești soluții (poate chiar în prima ședință), te afli în cabinetul greșit. Soluții rapide nu există.
Am observat că această așteptare de a primi sfaturi de la psiholog este foarte des întâlnită. Acest lucru este însă un mit.
Psihologul nu dă sfaturi pentru că:
- Nu el îți trăiește viața
- Are o altă poveste de viață decât tine (deci, s-a format diferit)
- Are alte așteptări de la viață decât ai tu (vede lucrurile diferit)
- Își asumă mai multe (sau mai puține!) lucruri decât tine
- Are alte valori după care se ghidează în viață
- El nu știe ce e mai bine pentru tine deoarece și tu te schimbi, nu rămâi la fel cum te-a cunoscut el în acele momente de psihoterapie
Împreună cu psihologul, să începi să explorezi direcții, soluții.
Cum ar fi să iei o decizie importantă în viața ta pentru că așa te-a sfătuit psihologul? Hai să ne imaginăm. Nu știi dacă să o iei în stânga sau în dreapta. Psihologul îți zice să o iei la stânga. Ok, tu așa faci. Vezi că dai peste tot felul de obstacole, nu prea îți găsești locul, devii nemulțumit, frustrat, ai regrete, etc. La ce te gândești? „E vina psihologului! El mi-a zis să fac așa, că e spre binele meu. Dar uite că nu-i așa! O să-l sun, să-i spun vreo două.”. Cum ți se pare? Ai vrea să primești astfel de sfaturi? Sau ai prefera ca, împreună cu psihologul, să începi să explorezi direcții, soluții, aspecte care să te ajute să iei decizii bazate pe ce simți, pe ce gândești și pe ce vrei tu de la viață. Dacă greșești, e greșeala ta. A fost încercarea ta care nu a avut rezultatul pe care ți l-ai dorit. Și? Mergem mai departe! Faci o altă de încercare – fiind tu actorul principal, nu ceilalți.
Să luăm decizii conștiente, informate și asumate, nu din impuls.
Dacă vii în cabinetul de psihoterapie așteptând cu nerăbdare să primești soluții (poate chiar în prima ședință), te afli în cabinetul greșit. Soluții rapide nu există. Înainte de a găsi soluții potrivite pentru tine, are loc un proces de înțelegere a situației în care te afli, a poveștii tale, ca un fel de igienă emoțională. Abia apoi, după momente de „Aha!” putem să ne gândim la soluții. Ideea este să luăm decizii conștiente, informate și asumate, nu din impuls.
Dacă reflectăm puțin la cele de mai sus, ne putem da seama că... e mai bine așa: ca psihologul să te stimuleze mintal să-și găsești propriile răspunsuri la dilemele tale. Știi de ce? Pentru ca, mai apoi, să poți face tu asta la rândul tău cu tine însuți. Pe termen lung, îți trăiești mai conștient viața, ți-o croiești după cum simți și vrei tu, nu ascultând de sfaturile celorlalți.
Ai grijă cu sfaturile pe care le primești! Filtrează-le puțin. Nu înseamnă că dacă ceva a funcționat pentru cineva, va funcționa și pentru tine... sau invers.
Îndrăznește să îndrăznești!
0 comentarii
Spune-ți părerea
Câmpurile marcate cu * (steluță) sunt obligatorii.
NU înregistrăm date cu caracter personal, cum ar fi adresa de e-mail, adresa IP sau alte informații care vă pot identifica. Stocăm doar datele introduse în formularul de mai sus.