Una dintre cele mai prețioase relații pe care le ai este cu persoana iubită. Relațiile de iubire au o forță infinită. Cu cât înțelegem mai bine cum funcționează mecanismele unei relații, cu atât le putem folosi în folosul nostru, nu împotriva noastră.

Facem atât de multe lucruri pe pilot automat, încât nu ne dăm seama cât de tare ne deconectăm de noi înșine și de cei dragi. Cuvintele pe care le adresăm și atitudinile pe care la avem pot fi punți de legătură sau... ziduri. Legătura dintre doi parteneri care sunt implicați într-o relație de iubire nu este statică. Ea are un caracter dinamic, fiind într-o continuă evoluție. Conexiunea dintre cei doi se îmbunătățește sau se înrăutățește în funcție de ceea ce gândesc și simt unul față de altul.

Siguranța conectării emoționale și psihologice este un stâlp al relației de cuplu.

Nimeni nu intră într-o relație cu mâinile goale. Aducem cu noi o mulțime de dorințe, credințe, nevoi, prejudecăți, așteptări, speranțe etc. Ne întâlnim și ne modelăm reciproc. Conectarea emoțională este o legătură ce ține ambii parteneri din relație și este una dintre cele mai importante calități pe care le are un cuplu. Fără o legătură emoțională, relațiile ar pluti în derivă. Din relația cu cei dragi nouă învățăm că persoanele pe care le iubim reprezintă o sursă de confort, siguranță și refugiu. E firesc să fie așa. Dar, atunci când partenerul devine deconectat emoțional, îl simțim departe de noi, iar noi ne putem simți singuri, triști, răniți, chiar neajutorați. Sunt mulți factori care contribuie la deconectarea emoțională, mai mult sau mai puțin conștienți.

(De)conectarea cu partenerul
Imagine: Necunoscut(ă) , Necunoscut(ă)

Semne ale deconectării emoționale cu partenerul tău:

  • Nu mai petreceți așa de mult timp împreună.
  • Nu mai comunicați așa cum o făceați mai demult.
  • Nu mai simți acea siguranță personală când vorbești cu celălalt.
  • Această relație nu îți mai îndeplinete nevoile.
  • Te simți singur, chiar dacă sunteți doi.

Relațiile sunt departe de a fi plictisitoare atunci când ne simțim în siguranță.

Ultimele cercetări din neurobiologie arată că siguranța emoțională este una dintre cele mai importante caracteristici ale unei conectări emoționale satisfăcătoare în relație. Siguranța conectării emoționale și psihologice este un stâlp al relației de cuplu. Avem nevoie să simțim siguranță înainte să fim vulnerabili în fața celuilalt. Așa cum spune Brené Brown, vulnerabilitatea este „locul de naștere pentru iubire, apartenență, bucurie, curaj, empatie și autenticitate”.

Unii poate vor spune că o relație în care se simt siguri este o relație plictisitoare, dar se pare că oamenii își doresc să cultive o relație în care se simt în siguranță. Relațiile sunt departe de a fi plictisitoare atunci când ne simțim în siguranță. Securitatea emoțională ne permite libertatea de a colabora, de a împărtăși, de a ne manifesta creativ, așa cum suntem, să arătăm compasiune și să ne exprimăm fără bariere unul față de altul. Atunci când îți deschizi sufletul față de celălalt și primești același răspuns, se creează o legătură specială și foarte durabilă. Ajungeți să vă cunoașteți așa cum sunteți, în totalitatea autenticității voastre.

În ceea ce privește procesul (re)conectării emoționale cu partenerul, Dr. Sue Johnson, psihoterapeut și fondator al Terapiei Centrate pe Emoție, descrie trei componente și întrebări-cheie, la care te invit să reflectezi:

1. Accesibilitate

Pot să vorbesc cu tine? Această întrebare te ajută să îți dai seama dacă ești deschis față partenerul tău, cu îndoielile și nesiguranțele tale. Îți împărtășești sentimentele, dorințele, bucuriile, nevoile cu celălalt? Discutați despre rănile voastre emoționale?

2. Receptivitate

Mă pot baza pe tine că îmi răspunzi emoțional? Această întrebare te ajută să îți dai seama dacă poți găsi un sprijin în partenerul tău: că este acolo pentru tine, atunci când ai nevoie. Îi poți împărtăși nevoile și îngrijorările tale, simțindu-te acceptat? Când ești rănit, poți găsi confort în celălalt? Sau găsești critică și neacceptare? Cum te afectează pe tine? Cum vă afectează relația?

3. Angajament

Știu că mă apreciezi și rămâi lângă mine? Această întrebare te ajută să-ți clarfici dacă simți că partenerul este implicat în relație, atât în prezent, cât și în viitor. Simți că acordă atenție emoțiilor, gândurilor, nevoilor tale, într-o manieră iubitoare? În acest caz, și tu ar trebui să fii prezent și angajat în această relație.


Una dintre cele mai prețioase relații pe care le ai este cu persoana iubită. Relațiile de iubire au o forță infinită. Cu cât înțelegem mai bine cum funcționează mecanismele unei relații, cu atât le putem folosi în folosul nostru, nu împotriva noastră.