Oricât de grea ar părea o luptă, continuaţi să luptaţi, căci doar pas cu pas veți ajunge la lumină.

Povestea fluturelui
Imagine: Necunoscut(ă) , Necunoscut(ă)

Într-o zi, un om a văzut din întâmplare un cocon şi s-a oprit să-l studieze. În mica lui gaură, omul a observat un fluture care se străduia să iasă. A rămas multe ore lângă cocon să urmărească fluturele care părea că se află pe punctul de a abandona, fără a putea ieşi prin gaura care rămânea, mereu, la fel de mică. Atunci, omul a decis să ajute fluturele. A luat un cuţit, a deschis coconul şi fluturele a ieșit imediat. Totuşi, trupul lui era slab şi amorţit, iar aripile mici şi fragile abia se mişcau. Omul a continuat să-l observe, spunându-şi că aripile fluturelui se vor deschide dintr-o clipă în alta şi că insecta va putea să-şi ia zborul. Însă... nu s-a întâmplat nimic! Fluturele îşi petrecu restul vieţii târându-se pe pământ cu trupul lui slab şi cu aripile chircite. Niciodată nu a putut să zboare.

Ceea ce omul nu a înţeles, în intenţia lui de a-l ajuta, este că trecerea prin orificiul coconului i-ar fi permis fluturelui să facă efortul necesar ca să poată trimite lichidele vitale din trupul lui, aripilor, ceea ce i-ar fi permis să zboare.

Morala: Oricât de grea ar părea o luptă, continuaţi să luptaţi, căci doar pas cu pas veți ajunge la lumină. Asemeni fluturelui, pentru a putea zbura, este important să depuneți un efort susținut. La început va fi greu, tentația de a renunţa va fi mare, dar în timp veţi realiza că efortul depus a contribuit la rezultatele pe care vi le-ați dorit. De asemenea, fiecare își duce propria bătălie. Din dorința de a ușura munca altuia, s-ar putea să-i facem un defavor...