Este foarte important să înțelegi legătura dintre ceea ce gândești, ceea ce simți și felul în care răspunde corpul tău, iar ulterior să înveți cum să le gestionezi.

Atacurile de panică sunt semnificația psihologică prin care mintea ta îți transmite că te afli într-un blocaj, căruia nu știi cum să-i răspunzi. Acest blocaj este transmis prin niște senzații corporale foarte intense și emoții precum frică intensă, panică.

Atacul de panică se menține pentru că te sperii de propriile senzații și emoții, pe care le percepi ca fiind catastrofale și de necontrolat.
Atacul de panică are loc pentru că nu-ți permiți să-ți simți emoțiile și senzațiile. Ai vrea să te rupi de ce-ți transmite corpul, însă nu poți. Noi suntem făcuți să funcționăm ca un întreg, minte-corp.
Atacurile de panică denotă faptul că nu ești pe deplin în contact cu tine însuți. Trăiești mult în mintea ta și nu-ți permiți să fii în contact cu senzațiile și emoțiile tale: adică să fii un întreg, să ai o uniune minte-corp.

1. Atacurile de panică apar brusc

Atacurile de panică apar brusc și sunt experiențe foarte intense, atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic. Anxietatea și atacurile de panică fac parte din aceeași „familie" a dificultăților psiho-emoționale, astfel că, cel mai probabil, ai deja un fond anxios care contribuie la declanșarea atacurilor de panică. Ele pot avea loc oricând: când te plimbi, când ești la volan, când ești la magazin, când te pregătești să adormi, când ești într-o situație mai stresantă la școală sau locul de muncă, etc. Atacurile de panică pot fi ocazionale sau frecvente și se pot manifesta foarte diferit la fiecare.

2. Cei cu atacuri de panică evită tot mai multe situații

Manifestările fizice sunt foarte intense.

Persoanele care au avut atacuri de panică se tem că aceste trăiri vor reveni și vor fi incontrolabile, astfel că vor evita anumite situații pe care le-au asociat în trecut cu atacul de panică: de exemplu, liftul, strada cu multe mașini, anumite întâlniri, etc. Persoanele care fac des atacuri de panică se simt foarte îngrijorate și neputincioase în situații pe care ele le percep ca fiind periculoase și, în consecință, vor tendința să le evite. Evitarea situațiilor pe care le consideri periculoase îți va întreține și amplifica anxietatea.

3. Cei care suferă de atacuri de panică cred că li se întâmplă ceva grav

Simptomele variază de la amețeală sau tremurat, la bătăi rapide ale inimii sau o respirație rapidă, transpirație în urma senzațiilor de căldură sau frig, etc. Manifestările fizice sunt atât de intense încât cei care suferă de atacuri de panică nu realizează că sunt declanșate de factori psihologici, emoționali. În timpul atacului de panică, multe persoane cred că vor muri, că își vor pierde controlul, că vor înnebuni, dar acestea NU se întâmplă! Nu se moare de la un simplu atac de panică deoarece el este un simptom al anxietății. Atacul de panică are rolul de a-ți semnala că ceva se întâmplă cu tine și corpul nu poate duce atât de multă încărcătură emoțională. De asemenea, este foarte puțin probabil să leșini.

4. Atacul de panică nu poate dura o veșnicie

Adrenalina joacă un rol important în atacurile de panică, având simptome fizice care au loc atunci când corpul este invadat de acest hormon, ca răspuns la o posibilă amenințare. Acești hormoni sunt în număr limitat în corpul nostru. Așadar, atacul de panică poate dura între 15-20 de minute înainte ca funcțiile corpului să revină la normal. Dacă atacul de panică durează mai mult, înseamnă că TU îl întreții prin gândurile tale. Când sistemul de luptă-sau-fugi este activat, au loc o mulțime de schimbări ale substanțelor chimice din corp precum adrenalina, noradrenalina și cortizolul, ce produc schimbări intense fizice și psihice pentru a te pregăti să lupți sau să fugi. Problema apare atunci când, de fapt, NU ai de ce să lupți sau să fugi, căci nu există cu adevărat un stimul amenințător în jurul tău. În acest caz, tu reacționezi la un stimul amenințător imaginar (un gând, o amintire, o emoție) sau la o senzație din corp pe care tu o interpretezi ca fiind periculoasă sau că ar avea consecințe negative („Vai, ce-o să se întâmple dacă…?”).

9 aspecte despre atacul de panică
Imagine: Necunoscut(ă) , Necunoscut(ă)

5. Poți să gestionezi simptomele

Există o mare varietate de strategii (atât pe termen lung, cât și pe termen scurt) pentru a te ajuta să înțelegi, să gestionezi și să reduci simptomele atacurilor de panică. Printre strategiile pe termen scurt se numără respirația relaxată, distragerea atenției, purtatul unei conversații plăcute cu o persoană de încredere, numirea unor obiecte de aceeași culoare, etc. Însă, aceste strategii nu vor fi suficiente pentru o bună gestionare a atacurilor de panică pe termen lung, de aceea se recomandă realizarea a câtorva ședințe de psihoterapie. Atacul de panică nu este ceva periculos, ci este o sursă de informare că ceva în lumea ta interioară s-a schimbat și se află în conflict.

6. Află care sunt cauzele

Psihoterapia cognitiv-comportamentală poate ajuta în mod real la dezvoltarea abilităților necesare pentru a înțelege ce anume declanșează și întrețin atacurile tale de panică.

Când corpul nostru percepe o stare constantă de stres, nivelul de cortizol crește și rămâne ridicat, mintea noastră nu reușește să se relaxeze și atunci pot să apară atacurile de panică. Cei care pot identifica factorii care contribuie la declanșarea unui atac de panică îi fac față mai bine. Este foarte util să știi care sunt cauzele pentru care ești predispus la atacuri de panică și care sunt factorii care îți mențin un nivel de anxietate atât de crescut. Problema principală este anxietatea, atacurile de panică fiind doar o parte a simptomatologiei. Atacurile de panică și anxietatea au anumite cauze care necesită să fie explorate cu atenție pentru a putea fi rezolvate pe termen lung. Medicația psihiatrică ajută și ea (în combinație cu psihoterapia!) deoarece permite relaxarea simptomelor și câștigarea unui timp ceva mai liniștit în care acestea să poată fi explorate și lucrate în psihoterapie.

7. Ai mai multă grijă de stilul tău de viață

Din moment ce ai parte de atacuri de panică, înseamnă că ești destul de încărcat emoțional. Numeroși factori ce țin de stilul de viață – cum ar fi consumul excesiv de cafea, lipsa somnului, stresul cronic sau problemele de sănătate – pot contribui la frecvența acestor atacuri de panică. Asigură-te că duci o viață în conformitate cu principiile tale de viață. Este puțin probabil să „scapi” de atacurile de panică și să reduci anxietatea dacă nu înțelegi și procesezi emoțional mai bine ce se întâmplă în interiorul tău: poate ești stresat, poate te hiper-responsabilizezi cu anumite sarcini, poate te afli într-o relație care nu-ți face bine sau mediul din care faci parte nu este unul potrivit pentru tine. Unde sunt probleme sunt și soluții.

8. Înțelege mai bine ce se întâmplă cu tine

Mulți oameni nu înțeleg ce sunt cu adevărat atacurile de panică, ci mai degrabă cred că este ceva în neregulă cu ei înșiși: cred că vor muri, că vor înnebuni, că ceea ce se întâmplă este groaznic și catastrofal. Unii sunt mai preocupați de simptomele fizice (senzații în stomac, bătăile inimii, respirația incontrolabilă), în timp ce alții cred despre sine că sunt slabi, defecți sau că sunt pe cale de a înnebuni. Din păcate, aceste gânduri formează un cerc vicios în care persoana se simte prinsă, ceea ce o face să resimtă și mai multă anxietate și să îi fie foarte greu să „oprească” atacul de panică.

9. Învață să-ți gestionezi anxietatea

Deși anxietatea se poate simți în tot corpul (poate mai ales în zona pieptului), aceasta pornește din mintea și gândurile tale - iar această conștientizare o poți folosi în avantajul tău. Cu exercițiu și practică, îți poți educa mintea în așa fel încât atunci când te simți vulnerabil, să poți gestiona mai bine gândurile care întrețin anxietatea. Însă, de cele mai multe ori, acest lucru nu este posibil fără ajutorul unui psihoterapeut, în cadrul unor ședințe de psihoterapie.

Anxietatea este ca o alarmă de foc: un fum poate declanșa alarma, ceea ce ne protejează atunci când chiar este un foc. Însă, dacă alarma se declanșează atunci când nu este foc (ci doar fum din prăjitorul de pâine), atunci devine problematică. Toate aceste aspecte ale atacurilor de panică și ale anxietății se pot descoperi și explora într-un proces terapeutic menit nu doar să reducă frecvența atacurilor de panică, ci și să trateze cauzele lor mai profunde. Atacurile de panică sunt un indicator că pe undeva, faci ceva într-un mod necorespunzător și că ai nevoie de o schimbare de atitudine față de cum abordezi unele aspecte din viața ta. Nu mai suferi în tăcere! Revitalizează-ți viața!