Emoțiile pe care le avem în viața de zi cu zi, fie pozitive, fie negative, sunt trecătoare. Aceste emoții ne pot lua pe nepregătite uneori, ne pot dezechilibra, dar acest fapt nu înseamnă că nu le putem face față, lăsându-ne captivi lor.

Casa de Oaspeți
Imagine: Necunoscut(ă) , Necunoscut(ă)

de Jelaluddin Rumi

Această fiinţă umană este o casă de oaspeţi:
În fiecare dimineaţă, un nou venit. O bucurie, o întristare, o josnicie,
O priză de conştiinţă trecătoare, toate apar
Precum un oaspete neaşteptat.

Întâmpină-i şi bucură-i pe toţi!
Chiar dacă sunt un grup de regrete,
Ce-ţi zguduie violent casa golită de mobilă.
Totuşi, tratează onorabil fiecare oaspete.
El te poate conduce spre o nouă încântare.
Gândul întunecat, ruşinea, răutatea,
Întâmpină-le la uşă râzând,
Şi invită-le înăuntru.

Fii recunoscător oricărui oaspete ce vine,
Căci fiecare a fost trimis
Ca un ghid de dincolo.

Morala: Emoțiile pe care le avem în viața de zi cu zi, fie pozitive, fie negative, sunt trecătoare. Aceste emoții ne pot lua pe nepregătite uneori, ne pot dezechilibra, dar acest fapt nu înseamnă că nu le putem face față, lăsăndu-ne captivi lor. Rolul unei emoții este aceea de a te ghida, e un mesager ce-ți transmite un semnal că „ceva” s-a schimbat. Emoțiile negative (cum ar fi tristețea, furia sau o stare depresivă) ne pot ajuta uneori să ne reorganizăm viața și sufletul! Așadar, emoțiile pe care le avem, fie ele și negative, nu sunt rele în sine, ci pot fi foarte utile în analizarea mai profundă a propriei vieți și a propriei persoane.

Fără emoții negative nu am putea să le cunoaștem pe cele pozitive. Nu am cunoaște curajul dacă nu ne-am fi întâlnit vreodată cu frica, iar dacă nu ne-am fi întâlnit vreodată cu tristețea cum am putea cunoaște fericirea? Viața noastră are la bază co-existența acestor perechi de contrarii.