Curajul e virtutea ce permite unui om să își exprime libertatea personală unică.

Curajul a fost mereu perceput ca fiind o mare virtute deoarece cu ajutorul său, oamenii puteau birui asupra provocărilor și să-și schimbe comportamentul. Curajul este un aspect important al psihologiei pozitive ce permite unei persoane să-și depășească limitările personale și să îmbrățișeze o viață pe deplin, cu bune și rele. Curajul este mereu mediatizat, atât în articole din presă, cât și în filme și desene animate pentru copii. Auzim peste tot cum că „Curajul nu înseamnă absența fricii, ci constă în puterea de a face față adversităților vieții”.

În urma unor studii psihologice, s-a încercat definirea curajului prin următoarele 10 caracteristici ce se întrepătrund.

  • Realizarea unui obiectiv semnificativ
    Curajul este capacitatea de a-ți urmări scopurile de înțeles pentru tine în ciuda fricii pe care o simți. Când definea ce înseamnă o viață bună, Aristotel scria că cea mai mare realizare a unui om este realizarea propriului potențial. A urmări un obiectiv important pentru tine poate implica stres și disconfort pe termen scurt, însă pe termen lung, conduce la mai mult sens și semnificație (antrenament pentru maraton, a crește un copil, etc.). A urmări un scop înseamnă și a avea o sănătate mai bună și poate chiar o viață mai lungă deoarece într-o viață cu sens, omul simte mai puțină anxietate și stres.

  • A fi autentic
    Autenticitatea este înțeleasă ca o combinație între onestitate, originalitate, unicitate și este opusă față de imitație și falsitate, superficialitate. A face alegeri autentice fără scuze și a continua să muncești chiar și când simți anxietate înseamnă curaj în acțiune. Persoanele curajoase sunt deschise să confrunte adevăruri incomode despre ele înșiși, fără să devină defensive.

  • Alegeri libere
    Un act implică curaj dacă acest lucru implică o alegere liberă, referindu-ne aici la capacitatea de a avea control asupra propriei vieți. Curajul e virtutea ce permite unui om să își exprime libertatea personală unică.

  • Riscul este real și substanțial
    Fiecare act implică și un risc. Fiecare DA implică cel puțin câte un NU. Spre exemplu, cei care suferă de atacuri de panică au nevoie de mult curaj pentru a se expune la stimulul de care se tem. Intervenția psihologică implică a face această acțiune ce va crește senzația subiectivă de risc (și deci, șansa reală de a avea un atac de panică) pentru a avea, în cele din urmă, o stare de bine crescută.

  • Acțiunea merită riscul
    Persoana evaluează dacă riscul este sau nu, rezonabil. Ai nevoie de curaj pentru a calcula riscul, pentru a anticipa consecințele posibile ale propriilor acțiuni și pentru a selecta cursurile de acțiune dorite pentru a ajunge la rezultatele dorite. De exemplu, decizia de a-ți schimba carierea la 40 de ani ar fi util să fie bine ancorată în realitate.

  • Auto-reglare emoțională
    Persoanele curajoase au abilitatea de a se autoregla emoțional în timpul unor provocări intense. De exemplu, antrenamentul pentru serviciile de urgență sau militare implică un mare control psihologic. O idee de bază aici constă în faptul că reglarea emoțiilor pe care le simțim vine în mare parte din felul în care gândim.

  • Să acționezi, chiar dacă ți-e frică
    Omul este doritor și capabil să abordeze o situație, cu sau fără prezența unei frici subiective și a disconfortului psihologic. Persoana care acționează fără frică nu poate fi considerată curajoasă. Să te confrunți cu frica atunci când șansele sunt în mare parte împotriva ta, asta înseamnă curaj. Spre exemplu, înseamnă curaj când o persoană mai timidă încearcă să obțină o întâlnire de la cineva deoarece se expune la teama de a fi respins.

  • Încredere în sine
    Bineînțeles, nu puteam sări peste acest aspect. Acest simț de „pot să fac” înseamnă să crezi în tine și că ai abilitatea să faci față, indiferent de obstacole. Credințele și încrederea în propriile abilități formează principala forță în a face față fricii și în a susține un comportament îndreptat spre un scop.

  • A persevera
    Așa cum spune și citatul „Când drumul devine anevoios, cel dur continuă să meargă”. Cei mai mulți oameni sunt mai capabili de acțiuni curajoase decât ar crede. În instinctul nostru de supraviețuire, când situația devine mai dificilă, avem tendința să lucrăm și mai mult pentru a ieși la liman.

Și acum rămâne întrebarea: curajul poate fi învățat? Unii văd curajul ca fiind o trăsătură-virtute ce vine natural. Totuși, practica acțiunilor curajoase duce la dezvoltarea resurselor personale (cum ar fi încrederea în sine) pentru a depăși obstacolele. Pentru ca această tendință să devină mai naturală, aceste acțiuni-abordări trebuie exersate până se automatizează.

În ciuda încercării de a sumariza ce poate însemna curajul, lista nu este exhaustivă, ba chiar aș spune că e deschisă spre completări personale. În fond, curajul personal poate să însemne orice vrem și orice are sens pentru noi. Hmm, parcă e nevoie de curaj și pentru a recunoaște toate acestea.