Poate te simți nesigur când vine vorba despre ce să spui cuiva care suferă de depresie, dar e important de știut că nu trebuie să spui ceva profund sau poetic. Sunt suficiente câteva cuvinte simple, care vin dintr-o zonă de empatie și acceptare.

Depresia. Atunci când crezi că nimeni nu înțelege ceea ce simți sau când crezi că nimănui nu îi pasă suficient de mult ca să încerce să te înțeleagă - lucru ce poate fi destul de copleșitor. Când discuți cu un prieten, iar acesta se arată interesat de tine în ciuda dificultăților prin care treci, e ca o rază de soare pe un cer plin cu nori gri.

Sunt suficiente câteva cuvinte simple, care vin dintr-o zonă de empatie și acceptare.

Aceste două cuvinte - „Îmi pasă.” - pot însemna foarte mult pentru o persoană care simte că întreaga sa lume se năruiește. Un pas foarte important este ca acea persoana să știe că ea contează în ochii tăi.

Ce să spui unei persoane care are depresie
Imagine: rawpixel.com , www.pexels.com

Poate te simți nesigur când vine vorba ce să spui cuiva care suferă de depresie, dar e important de știut că nu trebuie să spui ceva profund sau poetic. Sunt suficiente câteva cuvinte simple, care vin dintr-o zonă de empatie și acceptare. Dacă nu știi ce să zici, împărtășește-i acest lucru și reamintește-i persoanei că ești acolo pentru ea. Contează mai mult atitudinea pe care noi o avem decât cuvintele pe care le rostim.

Sunt aici pentru tine.

👍 Ce ai putea spune: Nu ești singur în asta.
👎 Nu ar fi recomandat să spui, Gândește-te că alții o duc mai rău ca tine.

Tu contezi.

👍 Ce să spui: Să știi că ești important pentru mine.
👎 Ce să nu spui: Nu a spus nimeni că viața este corectă.

Lasă-mă să te ajut.

👍 Ce să spui: Spune-mi... Cum pot să te ajut? Vrei să te îmbrățișez?
👎 Nu ar fi recomandat să spui, Nu te mai văicări atât!

Depresia ta este reală.

👍 Ce să spui: Nu ai înnebunit. Nu îți pierzi mințile.
👎 Ce să nu spui: Tu ești tot timpul depresiv.

Poți să treci peste asta.

👍 Ce să spui: O să fiu alături de tine și când te vei simți mai bine.
👎 Ce să nu spui: Este vina ta că ai depresie.

O să fac tot posibilul să te înțeleg.

👍 Ce să spui: Nu înțeleg exact ce simți, dar îți pot oferi sprijinul meu în această perioadă grea pentru tine.
👎 Ce să nu spui: Știu exact ce simți, crede-mă! Odată am fost și eu în depresie câteva zile.

Nu o să mă îndepărtezi dacă îmi povestești despre tine.

👍 Ce să spui: Nu te voi lăsa singur și nici nu te voi respinge.
👎 Ce să nu spui: Cred că vrei să ne pedepsești prin faptul că ai depresie și că te plângi întruna.

Îmi pasă de tine.

👍 Ce să spui: Țin la tine și sunt aici pentru tine.
👎 Ce să nu spui: Nu te-ai săturat să tot atragi atenția?

Vom trece peste asta împreună.

👍 Ce să spui: Îmi pare rău că suferi atât de mult. Spune-mi cum te pot ajuta.
👎 Ce să nu spui: Ai încercat ceaiul de mușețel? Am înțeles că ajută la vindecarea depresiei.


Când cineva e în depresie (deci se simte neajutorat și fără speranță), asta vede și în jur, indiferent de câte aspecte frumoase ale vieții i-ai arăta. Chiar mai mult, a-i arăta părțile frumoase ale vieții este o experiență foarte invalidantă pentru persoana cu depresie și există posibilitatea că persoana să se adâncească și mai tare în propria depresie și să se reducă inițiativa ei de a cere ajutor. O persoană cu depresie nu poate să vadă părțile frumoase ale vieții. Dacă era atât de simplu, nu ar mai fi fost nevoie de psihoterapeut / psihiatru în cazurile de depresie (severă, mai ales).

Din păcate, nu putem să ajutăm pe nimeni dacă acea persoană nu vrea și nu a cerut ajutor. Persoana care nu dorește să fie ajutată, nu poate fi forțată. Nu putem face pentru ceilalți ceea ce nu fac ei înșiși. Nu putem salva pe nimeni cu forța. Oamenii fac schimbări atunci când și le asumă. Nu poți să o ajuți mai mult de cât îți permite ea să fie ajutată. Este de datoria ei să aleagă dacă este dispusă să muncească pentru o schimbare.

În schimb, ce poți face este să-i fii în continuare un prieten adevărat, apropiat, să o implici în activitățile și în viața ta, să o faci să simtă iubită, respectată, să o valorizezi, să îi oferi sarcini și responsabilități pentru a se simți inclusă, ca parte dintr-o comunitate, să învețe că ea contează. Poți să-i comunici că îi ești alături, că ții la ea și că îți dorești să o ajuți să se simtă mai bine (și că pentru asta e nevoie să îți permită să o ajuți). Îi poți spune că ești acolo pentru ea să asculți ce are pe suflet atunci când simte să împărtășească unele lucruri. Dacă face asta, e important să simtă că încerci să o asculți cu adevărat, empatic, că încerci să o înțelegi, nu că o judeci / critici sau că îi oferi sfaturi (necerute).

Atunci când suferim, avem nevoie să simțim că nu suntem singuri. Amintindu-i unui prieten care trece prin momente grele că se poate baza pe tine, contează. Contează foarte mult! Ce poți face este să-i fii alături și să-i fii un sprijin, așa cum poți și cât îți permite el.