Un copil pedepsit devine un copil preocupat în acele momente cu stările lui de frustrare, furie, resentimente și dorințe de răzbunare. Așadar, e deprivat de oportunitatea de a învăța metode eficiente de a rezolva problemele. În consecință, el nu învață cum să gestioneze sau să prevină situații similare în viitor.

Părinții sunt adesea surprinși să audă că ceea ce denumim a fi disciplină– bătăițe, consecințe sau time-out – nu ajută copiii să devină mai responsabili sau mai disciplinați. La urma urmei, părinții care își pedepsesc copiii vor ca ei să învețe să se comporte mai frumos, nu-i așa?

Dar copiii învață ceea ce trăiesc. Cea mai eficientă modalitate de a învăța copiii este prin modelare, adică învățarea prin observarea unui model (de obicei, părinții) și prin tratarea lor așa cum am vrea ca ei să îi trateze pe alții: cu compasiune și înțelegere. Când îi lovim pe cei mici, când țipăm la ei, îi învățăm de fapt să se comporte agresiv.

Iată câteva motive întemeiate de ce nu e bine să-i pedepsim fizic pe copiii noștri:

Lovirea unui copil îl învață pe acesta să îi lovească și pe ceilalți.

Numeroase cercetări din psihologie au arătat o legătură directă dintre pedeapsa fizică în copilărie și comportamentul violent/agresiv în adolescență sau în viața de adult. Copiii învață atitudini și comportamente prin observare și imitarea acțiunilor părinților, fie bune, fie mai puțin bune. Astfel, e responsabilitatea părinților să seteze un exemplu de empatie și înțelepciune.

Pedeapsa îl distrage pe copil din a învăța cum se rezolvă un conflict

Cum se rezolvă un conflict într-un mod eficient și uman. Așa cum notează și renumitul educator John Holt.

„În clipa în care copilul începe să simtă frică, el încetează să mai învețe”

John Holt

Un copil pedepsit devine un copil preocupat în acele momente cu stările lui de frustrare, furie, resentimente și dorințe de răzbunare. Așadar, e deprivat de oportunitatea de a învăța metode eficiente de a rezolva problemele. În consecință, un copil pedepsit nu învață cum să gestioneze sau să prevină situații similare în viitor.

Pedeapsa interferează cu legătura normală dintre părinte și copil.

Nu stă în natura umană să simți iubire pentru cineva care te rănește aspru. Spiritul de cooperare pe care părinții și-l doresc se poate dezvolta numai printr-o legătură puternică bazată pe sentimente mutuale de iubire și respect. Pedeapsa, chiar și când pare că funcționează, poate produce comportamente aparent bune, dar bazate pe frică, care se mențin atâta timp cât copilului îi este frică. Pe de altă parte, cooperarea bazată pe respect se va menține în ciuda trecerii timpului și va aduce mulți ani de fericire mutuală atât pentru copil, cât și pentru părinte.

De ce să nu-ți pedepsești fizic copilul
Imagine: Pixabay , www.pexels.com

Adolescenții furioși nu pică din cer.

Furia și frustrarea ce nu pot fi exprimate de către un copil, rămân captive în corpul său. Adolescenții furioși nu pică din cer. Furia care s-a acumulat pe parcursul a multor ani poate veni ca un șoc în fața părinților a căror copil acum se simte suficient de puternic încât să-și exprime furia înmagazinată. Astfel, pedeapsa poate părea că „duce la comportamente bune” în primii ani de viață, dar întotdeauna vine cu costuri mari, plătite scump de părinți sau de către societate.

„Lovirea la funduleț”

„Lovirea la funduleț”, o zonă erogenă, poate crea în mintea copilului o asociere între durere și plăcere sexuală, ce poate genera dificultăți când acesta va deveni adult. Dacă copilul primește atenție de la părinți doar atunci când este pedepsit, acest obicei leagă în mintea micuțului conceptele de durere și plăcere. Un copil aflat în această situație va avea o stimă de sine joasă, fiind de părere că nu merită nimic mai bun.

Copilul ajunge la concluzia că îi poate lovi sau trata urât pe copiii mai mici decât el.

Pedeapsa fizică denotă mesajul periculos și nedrept cum că „Așa se rezolvă lucrurile.”, că este permis să lovești pe cineva, mai ales dacă sunt mai mici sau mai lipsiți de putere decât tine. Copilul ajunge la concluzia că îi poate lovi sau trata urât pe copiii mai mici decât el. Când va deveni adult, va avea puțină compasiune față de cei „inferiori” lui și va simți frică față de cei care sunt mai puternici decât el. Acest lucru va destabiliza întemeierea unor relații semnificative, atât de importante pentru o viață emoțională împlinitoare.


Având în vedere că cei mici învață prin modelare, pedeapsa fizică denotă mesajul că a lovi este un mod normal de a-ți exprima trăirile și de a-ți rezolva problemele. Dacă un copil nu își vede părintele rezolvându-și dificultățile în moduri umane și creative, va fi dificil pentru el să învețe de unul singur.

Nu alege calea cea mai ușoară pentru a-l învăța pe cel mic disciplina, ci gândește-te la consecințele pe termen lung asupra bunăstării lui.