Cunoscându-te pe tine poți să îți dai seama ce oportunităţi se potrivesc cel mai bine cu nevoile și interesele tale.
Alegerea unei cariere potrivite pare a fi un demers tot mai dificil în contextul în care piața muncii are un caracter dinamic. Dacă alegi o meserie doar pentru că e la mare căutare, dar care nu îţi place sau simți că nu e potrivită pentru tine, poți fi aproape de eșec în carieră. Astfel, pot apărea tendințele de abandon, ezitări, amânare a realizării sarcinilor de lucru, performanțe slabe la locul de muncă, stări de nemulțumire continuă. Cunoscându-te pe tine poți să îți dai seama ce oportunități se potrivesc cel mai bine cu nevoile și interesele tale.
În cadrul cabinetului psihologic poți să te cunoști pe tine.
Consilierea psihologică în carieră poate fi foarte utilă pentru organizarea şi planificarea viitorului tău. Psihologul te poate ajuta să te cunoști mai bine, să înțelegi cum poți să iei decizii potrivite în dezvoltarea ta profesională, să îţi dezvolți acele abilităţi şi cunoștințe care te vor ajuta să-ţi definești şi să-ți atingi obiectivele de carieră stabilite. În cadrul cabinetului psihologic poți să te cunoști pe tine, prin completarea unor teste de personalitate și orientare în carieră, îți poți evalua abilitățile în mod acurat, ai parte de consiliere psihologică, astfel încât să iei o decizie cât mai bună și informată.
Având în vedere că realitatea socială a forței de muncă a devenit tot mai dinamică, a apărut conceptul de consiliere de-a lungul întregii vieți. Astfel orientarea în carieră nu este numai utilă, ci chiar necesară. Ea face parte din planurile de viitor al fiecărei persoane care își dorește să aibă o viață profesională împlinită sau cel puțin satisfăcătoare. Orientarea în carieră este rezultatul unei decizii informate, asumate și raționale, decizie pe care o luăm în urma evaluării abilităților, intereselor, aspirațiilor proprii, dar și prin evaluarea tendințelor de pe piața muncii.
Pașii unui proces de orientare profesională includ:
- Să te cunoști pe tine, identificându-ți calitățile, aptitudinile, motivația ta.
- Să cunoști realitățile din piața muncii: domeniile de activitate, care sunt profesiile cerute în piața muncii și care sunt tendințele.
Autocunoașterea: cine sunt eu?
Primul pas în a-ți da seama care este o carieră potrivită pentru tine presupune să te cunoști pe tine însuți, să-ți identifici punctele tari și aspectele pe care ți le poți îmbunătăți. Ce îți place să faci? Ce știi că poți face bine? Vei fi mai motivat să profesezi într-un domeniu care este legat de ceva ce îți place sau ceva ce știi să faci bine. Autocunoașterea se realizează cu ajutorului testelor psihologice (ce evaluează personalitatea, stilul de gândire, aptitudinile, interesele), a cărților de profil, cât și prin cursuri de dezvoltare personală sau prin consiliere. Bineînțeles, ea poate fi obținută și prin prin introspecție și prin analizarea propriilor comportamente.
Important de menționat!
Psihologul nu va lua deciziile în locul tău și nu-ți va spune cum trebuie să-ți planifici traseul profesional. Deciziile ce țin de tine și de dezvoltarea ta profesională sunt în totalitate responsabilitatea TA!
0 comentarii
Spune-ți părerea
Câmpurile marcate cu * (steluță) sunt obligatorii.
NU înregistrăm date cu caracter personal, cum ar fi adresa de e-mail, adresa IP sau alte informații care vă pot identifica. Stocăm doar datele introduse în formularul de mai sus.