Ediţia emisiunii Garantat 100%, difuzată duminică, 13 decembrie 2020, la #TVR1, când invitatul lui Cătălin Ştefănescu a fost Daniel David, profesor şi psiholog, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Psihologul Daniel David ne vorbește în această emisiune despre teamă, frică, panică şi efectele acestora asupra vieții noastre, despre capacitatea noastră de adaptare la noile realităţi (muncă, timp liber, educaţie) și provocările procesului educațional în vremea pandemiei.

În societatea în care trăim (mai ales având în vedere contextul actual), mintea noastră nu reacționează cu calm. Când avem de-a face cu pericole este chiar contraindicat să fim calmi, ceea ce înseamnă că mulți dintre noi am reacționat absolut sănătos: cu îngrijorare, cu tristețe, cu nemulțumiri și poate ne-am simțit oarecum invalidați.

El ne mai recomandă ca, în această perioadă, să ne clarificăm două-trei valori cardinale pe care le avem și vrem să ne ghideze activitățile pe parcursul anului care vine. Dacă vom avea activități congruente cu valorile respective vom avea mai multe emoții pozitive. Ba chiar mai mult, avem sentimentul că viața noastră are sens! Tot în perioada aceasta ne putem gândi să ne facem o autoanaliză, să vedem care sunt punctele noastre tari și câte comportamente congruente cu aceste puncte facem sau avem.

De-a lungul discuției, se propun soluţii care au în vedere o mai bună gestiune a intensei presiuni psihologice generate de pandemie.