Gândește-te la tine - înainte să acționezi, ia-ți câteva momente să analizezi cum pot fi ceilalți afectați de acțiunile tale. Încearcă să te pui în papucii altuia, să vezi cum se simte viața prin ochii unei alte persoane. Ce este empatia?

Metaforic vorbind, „empatia este durerea ta în inima mea”.

Empatia se referă la înţelegerea şi trăirea stării emoţionale a altei persoane, însă fără a se confunda cu aceasta. E ca și cum am transmite: „Văd că suferi, sunt aici pentru tine”. Empatia este piatra de temelie a relațiilor umane. Empatia presupune să decelezi între ce e zgomot de fond și ce este esențial: „Ce simte, ce gândește acea persoană aici și acum?”.

Ceea ce este esențial este abilitatea noastră de a fi prezenți la ceea ce se întâmplă de fapt – la nevoile și trăirile pe care le are persoana din fața noastră, în acel moment.

Empatia este o formă fundamentală de comunicare socială: „Mi-ai luat vorbele din gură!”.

În timpul interacțiunilor obișnuite, oamenii nu sunt neapărat preocupați să fie empatici. Empatia este abilitatea de a împărtăși și de a înțelege emoțiile altora. Este, așadar, o parte importantă în inteligența emoțională.

Există mai multe tipuri de empatie, dintre care amitntim aici empatia afectivă și cea cognitivă.

Empatia afectivă se referă la a împărtăși emoțiile celorlalți. Cei care au un nivel ridicat de empatie afectivă sunt cei care, spre exemplu, atunci când se uită la un film de groază, resimt frică sau durere când îi văd pe cei din film trăind acele emoții. Pe de altă parte, empatia cognitivă este abilitatea de a înțelege emoțiile celorlalți, fără a te implica afectiv. Spre exemplu, un psiholog înțelege în mod rațional emoțiile clientului care vine la psihoterapie, fără a le trăi el însuși.

Empatia - liantul dintre noi
Imagine: Necunoscut(ă) , Necunoscut(ă)

De ce avem nevoie de empatie?

Empatia este importantă deoarece ne ajută să înțelegem cum se simt cei din jur, astfel încât noi să putem răspunde cât mai adecvat situațiilor și nevoilor lor. Ea este asociată cu comportamente pro-sociale, cu compasiunea, iubirea, grija, bunăvoința, altruismul și înțelegerea grupului social.

Cu toate acestea, cele menționate mai sus nu se aplică tot timpul. Empatia poate să inhibe comportamentele sociale sau chiar să ducă la comportamentel imorale. De exemplu, dacă o persoană care asistă la un accident de mașină și este copleșită de emoții, fiind părtașă la suferința victimelor, poate deveni mai puțin dispusă să le ajute, fiind paralizată de ceea ce vede sau căutându-și propria salvare.

Sentimente puternice de empatie pot duce la comportamente agresive.

În mod similar, sentimente puternice de empatie față de membri familiei noastre sau grupul din care facem parte poate duce la comportamente agresive față de cei care sunt percepuți ca o amenințare. Imaginați-vă o mamă care își apără copilul sau un patriot care își apără țara.

Persoanele care se pricep la a citi emoțiile celorlalți - cum ar fi manipulatorii, ghicitorii - își pot folosi abilitățile de a empatiza în scopul propriului bine, păcălindu-i. Așadar, înțelegerea celorlalți este o intenție secundară, în serviciul altor intenții personale, mai importante.

Empatia se poate învăța?

Empatia este o abilitate. Cu puțin efort, aproape oricine și-o poate dezvolta. Ea este ceva uman. Nu întotdeauna ne vine natural să fim empatici, mai ales când suntem obosiți sau bolnavi. Uneori presupune un efort emoţional deoarece implică atât o modificare intenţionată a propriilor emoţii, cât uneori, şi manifestarea deliberată a emoţiilor (entuziasm, îngrijorare), chiar dacă acestea nu sunt simţite cu adevărat.

Gândește-te la tine - înainte să acționezi!

Unii sunt mai pricepuți la a-i simți pe ceilalți, alții mai puțin. Pentru cei care nu reușesc să empatizeze prea bine, ar fi util să înceapă un exercițiu de imaginație, care ar suna în felul următor: Gândește-te la tine - înainte să acționezi, ia-ți câteva momente să te gândești cum pot fi ceilalți afectați de acțiunile tale. De asemenea, încearcă nu doar să recunoști aceste lucruri, ci și să îți pese de impactul pe care îl ai asupra altora. Încearcă să te pui în papucii altuia, să vezi cum se simte viața prin ochii unei alte persoane.

Este important să nu confundăm empatia cu ideea de a-i face pe ceilalți fericiți. Empatia, în fond, nu este altceva decât o focalizare sinceră asupra situației și nevoilor celorlalți. Nu este de datoria ta să-i faci pe ceilalți fericiți.

Idei de pus în practică pentru exersarea empatiei:

Ieși din pielea ta și pune-te în pielea altei persoane. Pășește în afara lumii tale. Pășește în lumea măruntă a altcuiva.

Fii curios.