Dacă îndrăznim să punem în cuvinte această emoție, pot ieși la suprafață răni foarte adânci, părți extrem de vulnerabile, de întunecoase ale noastre.
Gelozia este una dintre cele mai grele emoții de dus, este o durere profundă. Oamenii se plâng adesea de problemele în legătură cu acest subiect. Se îngrijorează că pierd o legătură importantă, că vor pierde această conectare și că nu se vor conecta la altcineva.
Ce este gelozia?
Gelozia este o mărturisire de frică. Dacă am sta să ascultăm gândurile care ne trec prin minte atunci când suntem geloși, acestea ar suna cam așa: „Nu sunt suficient de valoros, important.”, „Cred că sunt fără valoare.”.
Gelozia este o emoție mai intensă decât invidia și are în nucleul ei neîncrederea, suspiciunea, senzația că ești amenințat
Gelozia este o emoție complexă, adesea confundată cu invidia. Ambele se bazează pe comparație, dar rezultatul este diferit. În cazul geloziei apare senzația de pierdere, iar în cazul invidiei, un sentiment de inferioritate. Gelozia este o emoție mai intensă decât invidia și are în nucleul ei neîncrederea, suspiciunea, senzația că ești amenințat. Gelozia apare atunci când ne temem că pierdem sau deja am pierdut o relație importantă, în favoarea unui rival.
Gelozia implică o senzație de posesiune, că ceva nu este al tău cu adevărat.
Gelozia e normală?
Gelozia este o emoție firească, ce se înscrie printre celelalte emoții. Gelozia există, fie că ne place să recunoaștem sau nu, deși societatea ne transmite mesajul că gelozia este un lucru rău, rușinos chiar. Caracterul ei normal sau patologic constă în intensitatea ei.
Ne vom învinge gelozia disfuncțională atunci când învățam să îi lăsăm partenerului libertatea de a exista independent de noi
Ea poate fi constructivă dacă ne sugerează să acordăm mai multă atenție unei persoane speciale din viața noastră și să nu considerăm că bunăstarea relațională vine de la sine. Dar poate fi și profund disfuncțională când ne sufocăm partenerul și îi invadăm fiecare aspect al activității zilnice, de frică să nu pierdem controlul. Ne vom învinge gelozia disfuncțională atunci când învățam să îi lăsăm partenerului libertatea de a exista independent de noi, și creștem calitatea timpului petrecut împreună. Dacă ne permitem să trăim această emoție (să o recunoaștem, să o discutăm), atunci e mult mai ușor de dus, de gestionat. Altfel, ajunge să ne erodeze pe dinăuntru.
Când apare gelozia?
Gelozia poate apărea devreme în copilărie, când remarcăm că trebuie să împărțim afecțiunea părinților cu un frate sau când observăm că atenția lor este absorbită de activități care nu ne includ, ceea ce poate crea premisele pentru formarea unui atașament nesigur. În relația de cuplu, dacă se constată o încălcare a fidelității, se instaurează furia și un sentiment de nesiguranță, care poate perturba continuarea relației.
Dacă îndrăznim să punem în cuvinte această emoție, pot ieși la suprafață răni foarte adânci, părți extrem de vulnerabile, de întunecoase ale noastre.
Cercul vicios al geloziei
Este un cerc vicios: atunci când te temi să fii înșelat și când îi arăți o puternică gelozie partenerului tău, dar lui nici nu i-au trecut prin minte aceste lucruri, în mod ciudat generezi ca acest lucru să se întâmple. Acest fenomen se numește identificare proiectivă – atunci când eu proiectez asupra celuilalt o caracteristică sau trăsătură pe care nu o are și îl influențez la nivel comportamental, la un moment dat ajung să am un impact atât de mare asupra partenerului, încât el va dezvolta comportamentul respectiv. Puterea unei relații este atât de mare, încât poate să aibă efecte pozitive sau negative asupra noastră.
În gelozie se activează rănile noastre. Ce, din interiorul meu, s-a activat acum?
0 comentarii
Spune-ți părerea
Câmpurile marcate cu * (steluță) sunt obligatorii.
NU înregistrăm date cu caracter personal, cum ar fi adresa de e-mail, adresa IP sau alte informații care vă pot identifica. Stocăm doar datele introduse în formularul de mai sus.