Orice femeie care a născut un copil în ultimul an poate dezvolta depresie post-partum. Nu contează vârsta, etnia sau câţi bani ai. Depresia post-partum poate apărea oricând în primul an după naşterea copilului. Este important să o recunoști și să acționezi.

Naşterea unui copil presupune numeroase schimbări atât în dinamica vieții mamei, cât şi a cuplului: apar roluri noi, responsabilităţi noi. Practic, se schimbă modul în care decurge o zi normală pentru membrii familiei. Astfel de schimbări își pun amprenta asupra modului în care ne simţim. Proaspăta mămică se află într-o postură nouă. Comportamentul şi nevoile copilului îi sunt necunoscute. Abia acum învață cum să răspundă nevoilor copilului. Se află în permanenta confruntare cu decizia de a alege între nevoile copilului, nevoile ei şi ale familiei.

Naşterea este un moment cu multe trăiri intense.

Ca orice eveniment special din viaţa noastră, naşterea este un moment cu multe trăiri intense, diferite, de bucurie, încântare, dar uneori şi de supărare, tensiune, agitație. Unele mame, după naştere, au sentimentul ca nimic nu le poate bucura.

Ce este depresia post-partum?

Depresia post-partum este o reacţie emoțională a femeilor care au născut recent şi se manifestă, în principal, printr-o stare de tristeţe. Aceasta poate apărea încă din primele ore după naştere şi dispare spontan după primele 10-15 zile. Dacă această stare continuă şi lucrurile se agravează, este recomandat ca mama să ia legătura cu un psihoterapeut. Manifestările cele mai întâlnite sunt: modificări rapide de dispoziţie, iritabilitate, irascibilitate, tristețe, apatie, frică, anxietate, insomnii.

Depresia post-partum
Imagine: Necunoscut(ă) , Necunoscut(ă)

Ce nu este depresia post-partum?

Este important să înțelegi că nu este vina ta!
Nu înseamnă că ești o persoană slabă, încăpățânată, incapabilă să fie o mamă bună sau că nu ai voință.
Stările de tristețe și apatie prin care treci nu sunt doar „în mintea ta”. Ele chiar există.
Depresia post-partum nu este ceva de care să îţi fie ruşine. Sunt multe mămici care trec prin asta, dar nu vorbesc despre asta, ci rămân în tăcere.

Care sunt cauzele?

Depresia post-partum poate avea numeroase cauze, atât biologice, cât și emoţionale: istoricul familial, experiențele de viață anterioare, trăsături de personalitate și contextul actual de viață (de exemplu, deprivarea de somn). La naştere au loc schimbări hormonale care produc modificări ale dispoziţiei mamei. De obicei, oboseala se datorează unei combinaţii de factori: reducerea numărului de ore de somn, schimbarea rutinei de somn a mamei, dar şi neliniştilor în legătură cu copilul. Acestea, cât şi efortul fizic al naşterii în sine, pot contribui la epuizarea mamei. Este important ca proaspăta mămică să îşi construiască o rutină personală de somn şi îngrijire pentru a avea resursele necesare creșterii copilului.

Care sunt manifestările depresiei post-partum?

 • Îți pierzi interesul / plăcerea în ceea ce faci
 • Apar schimbări în apetit (mănânci prea mult sau prea puţin)
 • Îți pierzi energia / motivaţia de a face diverse lucruri
 • Crezi că nu ai rost sau valoare, te simți vinovată
 • Dormi prea mult sau prea puțin 
 • Apar dificultăți de concentrare, de luare a deciziilor
 • Crezi că viaţă nu merită trăită
 • Plângi mult mai mult decât de obicei;
 • Iritabilitate, anxietate, nelinişte; 
 • Gânduri de a te răni sau de a-ţi face rău;
 • Izolarea de familie şi prieteni; 
 • Gânduri de a face rău copilului.

Ce poți face tu, ca mămică? Ce pot face ceilalți pentru tine?

Ca proaspăt părinte, a avea grijă de bunăstarea ta poate fi o sarcină dificilă. Încearcă să-i implici pe cei dragi ție în a-ți rezolva unele dintre sarcinile pe care le ai de făcut. Extrem de utile sunt și exercițiile fizice, mâncatul și dormitul bine. Un lucru de care mulți părinți uită (și care adesea doare cel mai tare) este că nu mai petrec timp făcând activități plăcute. Ori, acestea sunt esențiale. Adu-ți aminte: un părinte binedispus are un copil binedispus și dornic de a cunoaște lumea.

Dacă simți nevoia să plângi, plângi - spune-le celor dragi ție să te lase să plângi. Reprimarea emoțiilor de tristețe nu face niciun beneficiu nimănui.

Eu recomand cu încredere realizarea câtorva ședințe de psihoterapie cognitiv-comportamentală (CBT), căci este foarte eficientă în tratarea depresiei postnatale. În cadrul acestor ședințe vei învăța despre cum să faci ca gândurile tale, emoțiile și comportamentele tale să lucreze împreună pentru tine (nu împotriva ta). De asemenea, îți vei dezvolta abilități utile: cum să te relaxezi, cum să îți gestionezi mai bine stresul, cum să te raportezi mai realist la ceea ce trăiești, cu alte cuvinte, cum să ai grijă de tine ca să depășești aceste stări mai dificile. Aceste abilități îți vor putea fi utile și pe termen lung, nu doar în această perioadă mai dificilă.

În plus, ar fi ideal dacă ai putea participa la niște grupuri de suport, cu alte proaspete mămici. A fi părinte este o experiență care te poate izola de ceilalți, iar singurătatea și izolarea pot face ca depresia să se mențină.


Cine poate avea depresie post-partum?

Depresia postnatală poate afecta pe oricine: pe mămici, pe tătici, chiar și pe părinții adoptivi deoarece implică ajustări majore ale stilului de viață. Orice femeie care a născut un copil în ultimul an poate dezvolta depresie post-partum. Nu contează vârsta, etnia sau câţi bani ai. Depresia post-partum poate apărea oricând în primul an după naşterea copilului. Este important să o recunoști și să acționezi. 

Un cuvânt de final...

Depresia postnatală este vindecabilă. Cu cât se intervine psihoterapeutic mai devreme, cu atât rezultatele vor fi mai bune - și pentru mămică, și pentru bebeluș. Nu meriți să suferi în tăcere!


Dacă crezi că ai nevoie de ajutor specializat, poți programa chiar acum o primă ședință de consiliere psihologică sau psihoterapie la numărul de telefon +40 (770) 949.093 sau la adresa taniablanka.psiholog@icloud.com.