Despărțirea de o persoană dragă duce și la pierderea unei părţi din noi înşine, din felul nostru de-a funcționa.
Nu este ușor să treci peste o despărțire, mai ales după o relație care a contat. Fiecare persoană trăiește diferit despărțirea, așadar este dificil de schițat o rețetă sau niște pași de urmat. Totuși, în afară de tipicele „Ieși cu prietenii!”, „Distrează-te!”, „Ia-ți gândul de la el!” există multe lucruri pe care le poți face.
Despărțirile sunt grele. Pierdem atașamentul, familiaritatea, cunoscutul, rutina, visele împreună, scopurile împreună. Amintirile ne sunt vii, iar nostalgia bate la ușă. Poate apărea frica de singurătate, teama de respingere, credința că nu suntem suficient de buni pentru dating, în timp ce anxietatea și stresul pot fi la niște cote destul de ridicate, iar așteptările legate de viitor rămân neclare (frica de necunoscut). O despărțire ne poate destabiliza atât pe interior, cât și pe exterior.
Reacțiile în cazul unei pierderi suferite sunt întotdeauna personale, diferite şi imprevizibile. Unii apelează la tăcere, la evitare. Pe lângă acestea, adesea, cei care trec printr-o despărțire cred că e mai bine să-și „controleze” stările interioare, să sufere în tăcere şi să nu-și manifeste suferinţa. Acest lucru, însă, nu funcționează deoarece ceea ce ţinem astfel în noi iese Ia suprafaţă adeseori în formă psihosomatică (diverse dureri, tensiuni musculare, amețeli, atacuri de panică, etc.).
Poate acum este timpul să te reîmprospătezi.
În primul rând, este important să îți acorzi un timp de răgaz după despărțire, în care să reflectezi la ce s-a întâmplat: ce ai învățat util despre tine? Ce este important pentru tine într-o relație? Ce fel de relație îți dorești? Ce ai face mai bine într-o viitoare relație? Ce nu ai mai face? Cum ți-ai schimbat perspectiva asupra vieții? Dacă îți este greu să faci asta singur(ă), poți discuta despre aceste lucruri cu o persoană de încredere, care să te ajute să vezi mai clar. Explorează trecutul (fără a te adânci în el), ia-ți ceva folositor de acolo și mergi mai departe prin viață. Este important să ai acest răgaz, ca o igienă mintală și emoțională, pentru a-ți găsi aspecte de folos pentru și despre tine însuți.
Oferă-ți timp să te refaci, ascultă-ți emoțiile, încetinește ritmul vieții dacă asta simți să faci, pentru a te putea concentra la ce ai de făcut. Găsește-ți oameni cărora poți să le vorbești despre suferința ta, care să te asculte cu răbdare. Nu îți îngropa sentimentele, lasă-le să fie și ai răbdare cu tine. Poate fi un proces mai lung sau mai scurt, dar necesar.
Ai răbdare cu tine.
Când ești într-o relație de cuplu, o bună parte din nevoile tale sunt satisfăcute în cadrul acelei relații. Acest lucru este normal. Ai putea folosi acest timp pentru a te reîmprospăta. Grija care mergea către relație poate merge acum înspre alte relații și înspre tine. Așa cum te-ai preocupat să aduci bucurie în relație, așa poți sădi încredere, răbdare și blândețe și în interiorul tău. Poți face acele lucruri pe care le-ai tot amânat să le faci. Poți merge în acele locuri unde nu ai apucat încă. Deși această perioadă poate fi dificilă sau se poate simți ca inconfortabilă (mai ales la început), ea poate fi și o oportunitate valoroasă pentru autocunoaștere. Explorează noutatea – chiar dacă nu e așa cum ți-ai dorit-o.
Poate e copleșitor sau nu ai chef să faci lucruri pentru tine însuți, de aceea este important să începi cu lucruri mici, continuând să faci ceea ce îți aduce bucurie sau mulțumire. Poate fi ceva ce știai despre tine sau pot fi activități noi, despre care nici nu știai că îți aduc plăcere și bucurie.
E important să procesezi rațional și emoțional felul în care te raportezi la tine, la relația pe care ai avut-o și la felul în care ai vrea să decurgă mai departe viața ta. Dacă simți că ai avea nevoie de sprijin în acest sens, poți oricând să optezi pentru câteva ședințe de consiliere psihologică. Astfel, vei putea explora aceste aspecte pentru a genera răspunsuri și soluții, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Nu există despărțire ușoară. Învață să ai încredere că, orice s-ar întâmpla, ai capacitatea de a întâmpina cu răspundere această situație. Aceasta este șansa pe care o ai acum, de a te asculta cu luare aminte și de a-ți dărui ție însuți ceea ce îți lipsește. Viața e plină de noi începuturi și nimeni nu este scutit de acestea.
O despărțire înseamnă un alt început.
Vezi cum îl poți folosi în avantajul tău!
1 comentariu
Spune-ți părerea
Câmpurile marcate cu * (steluță) sunt obligatorii.
NU înregistrăm date cu caracter personal, cum ar fi adresa de e-mail, adresa IP sau alte informații care vă pot identifica. Stocăm doar datele introduse în formularul de mai sus.