Curiozitatea ne motivează, ne aduce la suprafață interesele și preferințele noastre (poate, unele uitate).

Ce vrem noi cel mai tare în viața asta? Să fim fericiți.

Copiii se nasc cu o curiozitate fără limite. La începutul vieții, ei se entuziasmează de orice: culori, lumini, sunete, priviri, orice lucru mărunt pe care noi demult nu l-am mai băgat în seamă. Apoi, copiii se adaptează acestei lumi aderând la niște reguli și obligații clar definite, care, treptat, restrâng curiozitatea și o fac mai greu accesibilă. Bineînțeles, aceste reguli sunt foarte utile deoarece ele ne asigură o structură și ne ajută să evităm îndoielile și incertitudinea (cum ar fi să ne întrebăm zilnic dacă trebuie să închidem ușa când plecăm de acasă?). Însă, în ciuda acestor beneficii incontestabile, ele vin și cu restrângerea libertății.

De îndată ce înțelegem un lucru, nu îi mai acordăm atâta atenție.

Vrei să fii fericit? Fii mai curios!
Imagine: François Verbeeck , Unsplash

Atunci când lucrurile devin pentru noi familiare și predictibile, nu mai suntem atât de prezenți în acele aspecte din viața noastră, căci deja suntem obișnuiți. De îndată ce înțelegem un lucru, nu îi mai acordăm atâta atenție - așa funcționează mintea noastră. Însă, noutatea este altceva. Acordăm atenție lucrurilor nefamiliare și ascultăm mai cu atenție persoanele noi deoarece acestea ne captează atenția. Ceea ce uităm este că noutatea există întotdeauna în momentul prezent. Sunt atât de multe de învățat din nefamiliar și familiar! Nu există două îmbrățișări la fel, nici două pizza la fel.

Dar de ce e curiozitatea atât de importantă pentru noi?

Curiozitatea ne motivează, ne aduce la suprafață interesele și preferințele noastre (poate, unele uitate). Atunci când suntem curioși, suntem mai dispuși să lăsăm deoparte familiarul și rutina și să ne asumăm mai multe riscuri, chiar dacă ne simțim nesiguri și inconfortabili. Curiozitatea este ca o direcție înspre ceea ce noi valorizăm și prețuim. Acționând cu curiozitate, ne putem conecta la plăcerea incertitudinii, al descoperirilor și al jocului de mult uitat din copilărie (căci da, și pentru noi, adulții, e important spiritul ludic). După ce am devenit adulți, curiozitatea noastră nu mai vine atât de ușor și natural, însă aceste obstacole pot fi recunoscute, confruntate și, în final, combătute. Ne putem cultiva curiozitatea pentru a ne trăi viața mai aproape de idealul nostru.

A fi curios înseamnă a recunoaște noutatea și de a simți plăcerea și semnificația care vin odată cu ea. Curiozitatea nu înseamnă doar să fim atenți (căci suntem atenți și când suntem critici, nu?), ci e mai degrabă vorba despre calitatea atenției noastre.

În loc să reacționăm cu ezitare și temeri, vom putea reacționa cu curiozitate.

În al doilea rând, curiozitatea ne ajută să savurăm și să integrăm experiențele nou trăite și semnificația lor. Când devenim mai conștienți de lucruri care nu sunt sesizabile așa ușor de obicei, automat noi învățăm ceva nou. Acesta este un alt beneficiu al curiozității: ne dezvoltăm mai multe cunoștințe, abilități și competențe. Acestea, la rândul lor, ne ajută să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și lumea din jur, să facem mai bine față provocărilor din viața noastră și să ne îmbunătățim capacitatea noastră de a gestiona impredictibilitatea și necunoscutul. Puși în fața unui lucru nou de făcut, în loc să reacționăm cu ezitare și temeri („Vai, mi-e frică!”), vom putea reacționa cu curiozitate („Da, mi-e frică, dar hai să vedem cum va fi!”). Practic, curiozitatea vine cu marele avantaj de a ne face să fim mai deschiși la noi oportunități în viață: să acționăm cu mai mult curaj și să fim mai rezilienți.

A trăi o viață cu curiozitate nu înseamnă a ignora riscurile și a acționa nesăbuit, ci mai degrabă să fii dispus să trăiești după propriile valori, chiar și atunci când ești nesigur sau temător. Cum ar fi dacă am vedea lucrurile așa cum sunt, fără a proiecta asupra lor propriile judecăți a ceea ce ne așteptăm noi să fie?

În loc de a încerca să fim siguri pe noi și să părem încrezători, mai degrabă să acționăm dintr-o poziție în care să descoperim viața.

Curiozitatea presupune a fi flexibil, a recunoaște noutatea și prospețimea familiarului. În loc de a încerca să controlăm lumea în care trăim, mai degrabă să îmbrățișăm incertitudinea, ca niște exploratori curioși. În loc de a încerca să fim siguri pe noi și să părem încrezători, mai degrabă să acționăm dintr-o poziție în care să descoperim viața, să o explorăm și să învățăm din ea, ca și cum nu ar exista ceva ce trebuie rezolvat și finalizat, ca și cum nu trebuie să evităm să ne simțim nesiguri. Curiozitatea presupune ca situațiile pozitive din viața noastră să nu fie de la sine înțelese, ci să le investigăm și explorăm mai departe.

Aceia care se raportează în acest fel la noutățile pe care ni le oferă viața, funcționează mai bine într-o lume impredictibilă, incertă și instabilă, precum este lumea în care trăim.

Cu alte cuvinte, curiozitatea presupune să rămâi deschis la toate posibilitățile care există, chiar dacă te încearcă diverse emoții (precum frica) și de a nu te grăbi să cauți o rezolvare. Face referire la bucuria de a trăi în prezent, cu mintea și inima deschise la viața care se desfășoară în fața ochilor, fără a încerca să o controlezi, ci mai degrabă să o savurezi. Acestea sunt câteva din recompensele care vin atunci când punem la îndoială credințele noastre despre cum ar trebui să se desfășoare lucrurile în viață.

A trăi în prezent, cu mintea și inima deschise la viața care se desfășoară în fața ochilor.

În final, îți propun un experiment pe care să-l faci cu tine însuți. Cum ar fi să îți trăiești o zi din viața ta, fiind curios? Cum se simte să fii curios, în viața ta? Așa cum suntem când mergem în vacanță, când nu știm ce ne așteaptă, cum va fi plaja sau muntele, cu cine ne vom întâlni sau cum e drumul până acolo, în timp ce tu ești atent și cu mintea deschisă la ce se întâmplă. Oferă-ți șansa să te conectezi mai mult la curiozitatea ta și la spiritul tău de explorator.

Avem o singură viață în care să experimentăm! Poate ar fi bine să începem chiar de acum. :)