Nu ești singura persoană care consideră această perioadă mai stresantă, neplăcută sau chiar dureroasă.

Pentru unii, Crăciunul este una dintre cele mai frumoase perioade ale anului, dar pentru alții nu e deloc așa, ci din contră: e o perioadă stresantă, dureroasă chiar. Unora nu le place această perioadă, iar printre motive se poate număra lipsa suportului social, lipsa banilor, propriile dificultăți emoționale (care se pot accentua în această perioadă), presiunile sociale în legătură cu cadourile și reuniunile de familie (care sunt percepute a fi stresante). Dacă și tu ești unul dintre cei care consideră sărbătorile mai puțin vesele, să știi nu ești singurul. Multe persoane se confruntă cu aceste stări, doar că puține vorbesc despre ele.

Iată câteva gânduri frecvente și inconfortabile în legătură cu aceste sărbători: „Iar este un an în care mă simt singur.”, „A mai trecut un an și nu am ajuns prea departe.”, „O să mă văd cu familia și iarăși vor curge întrebări incomode despre viața mea și nu știu ce să răspund.”, „Este încă un Crăciun fără persoana iubită alături.”, „Voi fi nevoit să simt anxietate când mă voi întâlni cu X și Y deoarece nu sunt pe gustul meu.”, „Mă uit în jur și văd că toți ceilalți evoluează, parcă doar eu stau pe loc.”, „E o perioadă în care toți ceilalți se simt fericiți, parcă doar eu sunt apatic și plictisit.”

Sărbătorile prezintă adesea o serie amețitoare de cerințe de îndeplinit: pregătit mese festive, cumpărături, curățenie și, în cele din urmă, distracție și voie bună.

Perioada festivă aduce cu ea multe presiuni, de la a te simți obligat să socializezi mai mult decât de obicei până la griji cu privire la modul în care vei plăti pentru tot și legat de cum ar trebui să te simți. Unii sunt îngrijorați în legătură cu reuniunile de familie, situații care pot deveni stresante sau conflictuale. Sărbătorile prezintă adesea o serie amețitoare de cerințe de îndeplinit: pregătit mese festive, cumpărături, curățenie și, în cele din urmă, distracție și voie bună.

Anxietatea și depresia de sărbători - cum facem față
Imagine: Nicole Michalou , Pexels.com

Prevenția face diferența. Când te simți copleșit, e greu să oprești tăvălugul emoțional și să te remontezi. Ar fi util să reflectezi puțin la tine, la cum ai putea face astfel încât să previi stresul sau stările depresive-anxioase, mai ales dacă aceste sărbători te-au afectat emoțional în trecut. Învață să recunoști factorii declanșatori ai acestor stări neplăcute (ce anume te „activează”), cum ar fi presiunile financiare, cerințele personale, întâlnirile pe care ai vrea să le eviți, astfel încât să le poți combate înainte ca acestea să se transforme într-o criză personală.

Cu puțină planificare și o gândire realistă, poți găsi liniște și bucurie în timpul sărbătorilor.

Reflectarea te poate ajuta să fii mai prezent și atent la viața și obiectivele tale, la întrebările și căutările tale. Te ajută să nu mai fii atât de reactiv la probleme și să pierzi oportunități.

Recunoaște ceea ce simți. Dacă tocmai ce ai trecut printr-o despărțire, dacă cineva apropiat ție a decedat de curând sau nu poți să fii alături de cei dragi din alte motive, permite-ți să-ți simți tristețea și descurajarea. Crăciunul îți poate aminti de cei dragi care nu mai sunt prin preajmă, poate-ți aduce aminte de o parte pierdută din tine (sau din viața ta) sau te pune în contact cu o realitate care nu mai e posibilă.

E în regulă dacă îți vine să plângi sau să ai o altă modalitate de a-ți exprima emoțiile. Lacrimile ajută la reducerea tristeții (sau a furiei) grație antalgicelor eliberate. De asemenea, suspinul permite slăbirea multiplelor tensiuni acumulate în corp. După o astfel de descărcare emoțională te simți, în general, mai ușurat și mai destins. Lacrimile au un rol reparator, astfel că te simți mai bine după ce ai plâns. Tristețea este una dintre emoțiile pe care le ascundem sau renegăm cel mai mult, de teama judecății celorlalți (și poate chiar de teama judecății noastre).

Totuși, e firesc să fii trist, căci e dovada umanității noastre. Acceptându-ne tristețea, ne manifestăm empatie față de noi înșine. Nu te poți forța să fii fericit doar pentru că este sezonul sărbătorilor pentru că astfel ai deveni inauntentic față de tine, ai nega ce simți cu adevărat, ceea ce vine cu o și mai mare presiune pe tine. De ce ți-ai face una ca asta?

Exersează realismul. Sărbătorile nu trebuie să fie perfecte sau la fel ca în anii trecuți (ca-n filme sau pe rețelele sociale). Pe măsură ce familiile și relațiile se schimbă, tradițiile și obiceiurile se schimbă și ele. Alege câteva activități care-ți plac și păstrează-le pe acelea, timp în care rămâi deschis la a genera altele noi. De exemplu, dacă ai tăi copii adulți sau alte rude nu pot veni la tine acasă, găsește noi modalități de a sărbători împreună sau întâlniți-vă virtual, într-un apel video. Chiar dacă planurile tale arată diferit anul acesta, poți găsi modalități de a sărbători.

Sărbătorile nu trebuie să fie perfecte sau la fel ca în anii trecuți.

Permite diferențelor să existe. Înțelege și acceptă faptul că membrii familiei tale sau prietenii tăi sunt așa cum sunt (chiar dacă ți-ai dori să fie altfel). Dacă există nemulțumiri sau tensiuni între voi, amână abordarea acestora până la un moment mai potrivit pentru astfel de discuții. Permite-ți să fii mai înțelegător dacă alții sunt mai supărați sau stresați în această perioadă. Poate și ei resimt efectele acestei perioade. Ne prinde bine dacă ne permitem să fim flexibili din punct de vedere psihologic deoarece tratăm lucrurile așa cum sunt, nu cum credem că ar trebui să fie.

Încadrează-te într-un buget. Înainte de a face cumpărăturile pentru cadouri și bucatele de pe masă, decide care e suma pe care îți permiți să o investești și care e maximul pe care ești dispus să ți-l asumi, apoi respectă bugetul stabilit de tine. Poate vrei ca anul acesta să investești mai mult în ceva anume, sau, din contră, să investești mai puțin. Adu-ți aminte că fericirea și starea de bine nu o cumperi cu o avalanșă de cadouri.

Rescrie povestea ta de Crăciun. Se spune că perioada Crăciunului presupune magie și visare. Ce-ar fi dacă ai reflecta puțin la cum ți-ai putea genera propria tradiție de Crăciun? Respectiv, cum ai putea ca aceste zile libere să fie mai pe placul tău? Poate ajungi la concluzia că preferi minimalismul și simplitatea (adică să nu ai parte de mese îmbelșugate și agitație), poate că ai vrea să ai un program mai flexibil (nu ca întâlnirile să fie clar stabilite, precum în anii trecuți), ca prima zi să nu presupună întâlniri cu familia ca și până acum, ci o mini-excursie sau o zi în care ești mai activ fizic decât ai fi în mod normal. Exersează-ți creativitatea și puterea de decizie, căci ele sunt la tine (și acolo au fost mereu).

Acordă atenție proiectelor tale personale amânate.

Acordă atenție proiectelor tale personale amânate. Dacă în restul anului nu ai avut timp sau disponibilitate să faci ceva ce-ți doreai de mult timp, acum poate fi un bun prilej în acest sens. Poate fi vorba de lecturarea unei cărți mult așteptate și amânate, pictură, mișcare și sport, o mini-excursie, organizarea unui playlist, vizionarea unui concert înregistrat mai demult, ascultarea unor podcast-uri interesante, începerea unui nou hobby. Poate fi vorba despre orice care ție-ți aduce bucurie și plăcere, iar acum te poți ocupa de asta. Să nu uităm că viața nu înseamnă doar muncă și efort, ci și plăceri, recompense, distracție, momente de bucurie și de explorare. Nu ar fi păcat să ne privăm de părțile acestea plăcute, mai ales acum, de sărbători? Să facem acte de caritate și față de noi înșine, nu doar față de alții.

Conectează-te cu persoanele care-ți plac. Dacă te simțiți singur sau izolat, caută evenimente sau comunități pe care le preferi. Multe au site-uri web, grupuri de suport online, pagini pe rețelele sociale sau evenimente virtuale. Ele îți pot oferi sprijin și companie. Dacă resimți stres în timpul sărbătorilor, poate ți-ar prinde bine să discuți despre asta cu un prieten sau cu un membru al familiei în care ai încredere. De asemenea, să-ți oferi timpul voluntar sau să faci ceva pentru a-i ajuta pe alții e o modalitate bună de a-ți ridica moralul și de a-ți lărgi zona de confort. Poate iei în considerare să lași un desert acasă la un prieten pentru a-i face o bucurie și pentru a vă conecta mai bine.

Adu-ți aminte ca în această perioadă să fii mai blând cu cu tine, nu mai aspru.

În perioada Crăciunului și a Anului Nou, mulți oameni au tendința să se gândească la imperfecțiuni, greșeli și lucruri de care nu sunt mândri. Adu-ți aminte ca în această perioadă să fii mai blând cu cu tine, nu mai aspru. Permite-ți să fii mai blând cu tine însuți și mândru legat de cât de bine ai făcut față dificultăților tale emoționale! Raportându-te realist la această perioadă, a planifica dinainte și a căuta sprijin (de orice fel), te poate ajuta să previi a deveni copleșit de stările emoționale neplăcute ce se pot activa acum.


Închei cu o comparație de sezon, cea a globului cu zăpadă. O minte agitată (atunci când nu putem să gândim realist) este asemenea unui glob cu zăpadă agitat: nu putem vedea figurinele dinăuntru. Dacă avem puțină răbdare, permitem corpului nostru să respire în ritmul său de câteva ori și lăsăm zăpada să cadă, ea se așează și putem să vedem clar. Zăpada nu s-a dus nicăieri, dar s-a liniștit destul încât să vedem despre ce este vorba și ce avem de făcut.

A face loc experiențelor neplăcute în viața noastră este un mod eliberator de a trăi. De ce? Pentru că învățăm că putem alege pe ce anume să ne concentrăm atenția. Chiar dacă mintea noastră este focalizată pe ceva negativ, o putem determina să se orienteze spre ce vrem noi. Asta nu înseamnă că părțile neplăcute s-au evaporat, dar putem găsi alternative care să ne permită să ne simțim mai confortabil. Dacă suntem prea reactivi la probleme, pierdem oportunități. Atenția noastră e ca un reflector: ceea ce se află în centrul ei capătă viață, iar ceea ce se află la periferia lui, rămâne într-un con de umbră. Trăim intens acolo unde se află atenția noastră - iar asta ne poate fi de folos sau nu.