Să ceri ajutorul unui specialist nu este semn de slăbiciune, ci semn de grijă față de propria persoană. Este nevoie de curaj și o anumită maturitate emoțională să recunoaștem că nu le știm pe toate, că nu avem răspunsuri la tot ce ni se întâmplă și că uneori avem nevoie de îndrumare să ne ajustăm pânzele corabiei în cârmuirea propriei vieți.

Consilierea psihologică și psihoterapia sunt instrumente puternice în evoluția noastră personală. Ele ne pot ajuta să ne conștientizăm mai bine universul interior, să facem față obstacolelor, să ne clarificăm valorile și să ne îmbunătățim relațiile.

Știm deja că există multe stereotipuri și multă stigmă în legătură cu psihoterapia și psihologii. Psihoterapeutii sunt portretizați în filme sau la televizor într-un mod amuzant sau ca niște oameni serioși, impasibili, care stau pe fotoliu și te ascultă o oră întreagă.

Este o investiție în tine: în viața ta și viitorul tău mai bun.

E nevoie de mult curaj să apelezi la un psihoterapeut. Întâi e necesar să recunoști că ai nevoie de ajutor și să fii pregătit să te deschizi, să te cunoști. Nu trebuie să fii diagnosticat cu vreo tulburare mintală ca să apelezi la serviciile de psihoterapie. Dacă treci printr-o perioadă mai stresantă, printr-un divorț dificil, ceva te deranjează și îți e greu să-ți dai seama ce anume, ai o relație nesatisfăcătoare cu partenerul sau te simți blocat, psihoterapia îți poate fi de un real folos.

Iată câteva dintre miturile cele mai întâlnite:

Mitul 1. Psihoterapia mă va costa mulți bani

Psihoterapia reprezintă o investiție financiară, la fel ca alte servicii din societate la care apelezi (coafor, taxi, contabilitate, etc.). Dacă este să luăm în calcul beneficiile pe termen lung (relații mai satisfăcătoare, diminuarea stresului, o mai bună reziliență emoțională, încredere în sine), merită. În fond, este o investiție în tine: în viața ta și viitorul tău mai bun.

Concepții greșite despre psihoterapie
Imagine: Necunoscut , Healing Springs Ranch

Mitul 2. Cei care merg la psihoterapeut sunt slabi, nebuni sau au probleme serioase

Psihoterapia este utilă pentru oricine.

Este utilă în orice împrejurare a vieții, fie că a trecut prin momente foarte dificile, fie că vrea să se bucure mai mult de viață. Având în vedere complexitatea lumii în care trăim, cred că cu toții am avea de câștigat dacă fiecare persoană sau familie ar avea propriul psihoterapeut. În general, persoanele care apelează la psihoterapie sunt persoane obișnuite, care au probleme obișnuite, dar aleg să le gestioneze mai eficient.

Mitul 3. Să mergi la psiholog este rușinos

Mulți oameni consideră că a merge la psiholog le-ar fi de un real folos, dar lasă ca rușinea și stigma să fie atât de puternice încât să îi împiedice să caute ajutor de specialitate.

Mitul 4. Tot ce face psihologul este să te întrebe „Cum te-ai simțit în acea situație?”

Asta se portretizează în filme și în bancuri. Mai degrabă psihologul îți va adresa întrebări specifice, cum ar fi „Ce ai simțit ca vrei să faci atunci...?”, „De ce simțit nevoia să...?”, „Ce a însemnat pentru tine faptul că....?”, „Cum ai reacționat în acel moment?”.

Psihoterapia implică reflectarea asupra gândurilor.

Da, psihoterapia implică reflectarea asupra gândurilor, emoțiilor, alegerilor și relațiilor tale, pentru a-ți dezvolta conștientizarea de sine: să fii cât mai prezent în viața ta. Astfel, vei alege mai înțelept în funcție de ce este mai important pentru tine. Psihologul nu rămâne tăcut în timp ce tu îți povestești dificultățile, ci se va angaja într-un dialog activ cu tine. Psihoterapia este o relație și un dialog.

Mitul 5. Psihoterapia durează foarte mult

Dificultăți emoționale necesită mai mult timp pentru a le descâlci.

Sunt persoane care au nevoie de psihoterapie de lungă durată. Unele dificultăți emoționale necesită mai mult timp pentru a le descâlci, însă aceasta nu e o regulă. Unii doresc să continue psihoterapia, în ciuda faptului că și-au rezolvat problemele pentru care au venit inițial.

Mitul 6. Psihoterapia de cuplu este numai pentru cei care sunt în prag de divorț

Este adevărat că cele mai multe cupluri care vin la psihoterapie se află într-o perioadă de criză sau anumite dificultăți revin frecvent în viața lor, dar există și cupluri a căror parteneri își doresc să se conecteze mai mult unul la celălalt, vor să se bucure mai mult de viață lor împreună. Nu e mai bine să își rezolve problemele cât mai repede, decât să treacă niște ani în care să acumuleze reproșuri, critici, nemulțumiri, răni, astfel încât să ajungă tot la... psihoterapie?

Mitul 7. Psihologul îi va da dreptate partenerului meu

Psihoterapeutul de cuplu nu ia partea nimănui, el este acolo ca să ajute ca celor doi să le fie bine, să își poată comunica mai bine nevoile, indiferent dacă rămân împreună sau se despart.


Să ceri ajutorul unui specialist nu este semn de slăbiciune, ci semn de grijă față de propria persoană. Este nevoie de curaj și o anumită maturitate emoțională să recunoaștem că nu le știm pe toate, că nu avem răspunsuri la tot ce ni se întâmplă și că uneori avem nevoie de îndrumare să ne ajustăm pânzele corabiei în cârmuirea propriei vieți.