Permite-ți să fii tot atât de colorat ca și emoțiile tale și vei avea acces la bucurii mai intense și abilități să gestionezi diferite valuri ale vieții.

Viaţa afectivă joacă un rol important în tot ceea ce facem, căci emoţiile sunt cele care contribuie, pe termen lung, la starea de bine, la cât de satisfăcuți și împliniți suntem. Dacă știm să identificăm ceea ce simțim, avem acces la tendințele noastre de reacție. Astfel, putem gestiona mai bine disconfortul, igienizându-ne mintea și corpul.

De unde vin emoțiile?

Emoțiile răspund la întrebarea: să abordez sau să evit o situație?

Emoția este declanșată de un gând, nu de o situație. Nu putem ajunge în mod direct la o emoție, decât printr-un gând, respectiv prin felul în care interpretăm situațiile cu care ne confruntăm. Felul în care interpretăm aceste situații depinde, în principal, de experiențele anterioare și de credințele noastre de bază. De aceea, în aceeași situație, trei oameni pot avea emoții diferite, în funcție de gândurile pe care le are fiecare despre situația respectivă.

Rolul emoțiilor

Emoțiile funcționează ca un sistem de orientare. Emoțiile răspund la întrebarea: să abordez sau să evit o situație? Emoțiile sunt ca un sistem GPS, oferindu-ne informații despre locul în care suntem: ce se află în fața noastră, în spatele nostru. De aceea, este important să simțim atât emoții pozitive, cât și negative: să știm unde suntem și, apoi, să știm unde vrem să mergem.

Folosește emoțiile negative în avantajul tău
Imagine: Necunoscut(ă) , Necunoscut(ă)

Te invit la un exercițiu mintal. Imaginează-ți următoarele:

Cum ar fi să nu mai simțim teamă niciodată-n viața asta? Cum am putea să ne protejăm pe noi înșine, sau pe cei dragi, dacă nu ne-ar mai fi frică de nimic? Cum am evita pericolele reale? Cum am putea să luptăm pentru lucrurile în care credem dacă nu am mai simți furie sau indignare? Cum ne-am da seama care sunt oamenii importanți din viața noastră dacă nu am mai simți tristețe când nu sunt lângă noi?

Fără emoții negative, viața noastră ar fi destul de plictisitoare, iar emoțiile plăcute (bucuria, entuziasmul, etc) nu ar mai avea aceeași savoare.

De ce evităm emoțiile negative?

  • Sunt neplăcute, inconfortabile.
  • Credem că aceste emoții sunt ca nisipurile mișcătoare: ne putem împotmoli în ele, fără șansă de scăpare.
  • Ne temem că emoțiile ne vor copleși și ne vom pierde controlul, făcând lucruri pe care, în mod normal, nu vrem să le facem.
  • Ne temem de ce vor crede alții dacă exprimăm ce simțim.

Dacă exprimăm ceea ce simțim, ne creștem sansele să primim ajutorul de care avem nevoie.

Trăirile negative sunt foarte urile deoarece ne semnalează când ceva nu este în regulă și ne îndeamnă să luăm măsuri pentru a ne restabili echilibrul: se activează sistemul nervos simpatic, ne crește ritmul cardiac, respirăm mai rapid, transpirăm mai mult, devenim pregătiți fizic si mintal pentru a face față cerințelor mediului.

Fiecare emoție negativă are corespondent în reacții comportamentale:

  • frica și dezgustul ne îndeamnă la îndepărtarea de o un stimul amenințător
  • disprețul și furia generează atac sau opoziție
  • rușinea duce la retragere socială
  • tristețea se asociază cu abandonarea scopurilor

Dacă știm să diferențiem între emoții, devenim mai chibzuiți și mai stăpâni pe noi în diverse situații.

De ce e bine să exprimăm ceea ce simțim

Exprimarea emoțională este importantă pentru felul în care comunicăm cu ceilalți.

Dacă exprimăm ceea ce simțim, ne creștem sansele să primim ajutorul de care avem nevoie: ascultare, compasiune, îndrumări, ajutor, etc. De unde să știe interlocutorul nostru de ce avem nevoie dacă nu ne facem înțeleși? Astfel, pentru că noi înșine am trecut prin diferite momente emoționale dificile, putem să îi ințelegem mai bine pe alții, să fim empatici și să menținem relații de calitate.

Ce vrea emoția să-ți transmită?

Este prea rudimentar să categorizăm emoțiile în pozitive sau negative, căci riscăm să nu surprindem complexitatea și frumusețea lumii noastre.

Permite-ți să fii tot atât de colorat ca și emoțiile tale și vei avea acces la bucurii mai intense și abilități să gestionezi diferite valuri ale vieții.

Valorifică fiecare emoție și vezi ce mesaj vrea să-ți transmită.