Gabor Maté este un psihoterapeut și medic maghiar-canadian. Aria sa de expertiză este în domeniul psiho-traumei și asupra impactului pe care îl au traumele asupra sănătății fizice și mintale.

Mintea și corpul nu pot fi separate. Noi așa suntem construiți astfel încât emoțiile și fiziologia noastră să formeze un întreg. El explică în acest video de ce abordarea holistică a noastră, a uniunii minte-corp este cea mai bună abordare dacă vrem să trăim sănătos și împlinit.

„Emoțiile există ca să ne protejeze. Trebuie să putem să ne exprimăm și să ne manifestăm emoțiile. În prea multe familii din lumea asta, când copiii își exprimă emoțiile, precum furia, părinții nu le acceptă. Părinții sunt speriați de furia copilului, părinții vor ca el să-i asculte și să fie cine vor ei să fie. Iar copilul, fiindcă simte nevoia să aparțină și să se atașeze, își suprimă sinele autentic ca să reușească asta. Și uită cum să spună «nu» și nu mai știe să pună limite.”

Trebuie să putem să ne exprimăm și să ne manifestăm emoțiile. În prea multe familii din lumea asta, când copiii își exprimă emoțiile, precum furia, părinții nu le acceptă.

Psihoterapeutul ne mai explică și de ce e important să învățăm să spunem NU: „Oamenii trebuie să aibă limite și trebuie să-şi apere limitele. Asta înseamnă că nu permit nimănui să mă folosească, să mă exploateze, să mă abuzeze. Şi când am senzaţia clară că nu vreau ceva, trebuie să pot să spun asta.”

Auzim cu toții că stresul e dăunător și că suprimarea emoțiilor ne pot afecta starea de sănătate și ne pot îmbolnăvi grav. Gabor Maté răspunde acestor întrebări și clarifică mecanismele din spatele stresului și a îmbolnăvirilor (fie fizice, fie psihice): „Stresul poate fi definit ca presiune asupra organismului pe termen scurt sau lung. Stresul în sine nu e un lucru rău. Stresul pe termen scurt e doar răspunsul fiziologic la o amenințare. Însă există și stresul cronic. Stresul pe termen scurt sau ca reacție îți salvează viața. Stresul cronic însă ți-o periclitează. Fiindcă aceiași hormoni de stres, adrenalina și cortizolul, care, pe termen scurt, te ajută să-ți menții rezistența, pe termen lung îți subțiază oasele, produc ulcer, te fac deprimat, depozitează grăsime și îți suprimă sistemul imunitar.”