Viața poate fi mult mai ușoară atunci când îți cunoști valorile - știi pentru ce trăiești, știi pentru ce merită să suferi.

Valorile reprezintă fundația vieții tale. Ele dictează ce alegeri faci și determină direcția în care o ia viața ta. Valorile îți influențează deciziile legate de relații, carieră și alte activități în care te angajezi. Însă, în ciuda importanței, puțini oameni își cunosc valorile. Ei pur și simplu adoptă valorile părinților sau cele dictate de societate. De ce? Pentru că e mai simplu. Sau pentru că nu știu că se poate și altfel.

Care acele aspecte importante pentru care vrem să luptăm în această viață?

Valorile sunt oglinda a ceea ce este cel mai important pentru noi: cum vreau să fiu, ce anume are sens și semnificație pentru mine, cum vreau să-mi trăiesc viața, ce anume mă împlinește. Valorile sunt acele aspecte importante pentru care vrem să luptăm în această viață. Ele ne conferă o direcție, în timp ce ne motivează să facem alegeri și schimbări. Valorile ne ajută să ne răspundem la întrebările de genul „Ce să aleg: X sau Y?”. Pe baza lor, ne conturăm obiective concrete şi comportamente specifice.

Cu ajutorul valorilor:

  • Găsim o direcție constructivă – „Spre ce te îndrepţi când nu mai fugi de nimic?”
  • Suntem motivați – facem ceva pentru că așa ne dorim
  • Avem o direcție constantă – nu se schimbă ușor, la fiecare „adiere a vântului”

Nu ajunge doar să ne clarificăm valorile. E nevoie să să acționăm pe baza lor: în fiecare zi, nu din când în când, când ne aducem aminte. Nu adopta sistemul de valori al altuia sau pentru că așa e la modă, căci o cale de a ne simți bine și împliniți este de a trăi o viață care este trăită în conformitate cu valorile noastre. Valorile definesc esența noastră, cine suntem. 

După cum spre și Roy Disney: „Nu este greu să iei decizii atunci când îți cunoști valorile”. Ele joacă un rol important în ghidarea unei persoane spre decizia potrivită pentru ea, generând stări de mulțumire, încredere și satisfacție. Valorile nu contribuie doar la un nivel mai scăzut de stres, ci și la o viață mai productivă, făcând viața ta un loc plăcut pentru a trăi.

Valorile – busola noastră în viață
Imagine: Necunoscut(ă) , Necunoscut(ă)

Viața poate fi mult mai ușoară atunci când îți cunoști valorile - știi pentru ce trăiești, știi pentru ce merită să suferi. Dacă spui că familia este foarte importantă pentru tine, dar lucrezi de dimineața până seara, vei resimți mult stres și un conflict interior. Dacă nu valorizezi competiția, dar lucrezi într-un mediu destul de competitiv, sunt șanse mari să nu fii mulțumit cu locul tău de muncă.

Să rămâi în permanent contact cu valorile tale este un exercițiu pe viață

Valorile sunt destul de stabile de-a lungul timpului. Însă, pe parcursul înaintării tale în viață, valorile se pot schimba. De exemplu, atunci când începi cariera profesională, succesul – evaluat prin bani și statut – poate fi o prioritate. Dar, după ce îți întemeiezi o familie, s-ar putea să prețuiești mai mult echilibrul dintre muncă și viața personală.

Astfel, așa cum definiția succesului se schimbă, se pot schimba și valorile personale. Acesta este motivul pentru care a rămâne într-un permanent contact cu valorile tale este un exercițiu pe viață. Trebuie să le faci o vizită permanentă, mai ales atunci când te simți dezechilibrat și nu știi de ce.

„Nu este greu să iei decizii atunci când îți cunoști valorile”

Roy Disney

Foarte important! Nu poți avea mai mult de 3 valori. Nu e realist. Dacă ai mai multe, nu se pot numi valori, ci dorințe. De ce? Pentru că nu ai avea timp să le pui pe toate în practică. Astfel, ele nu reprezintă o busolă în viața, ci mai degrabă niște idei de navigare. E nevoie să îți aloci puțin timp să te gândești cu onestitate la tine însuți și la acțiunile tale.

Merită să investești timp în a-ți cunoaște valorile, ca să ai un reper atunci când valurile vieții sunt mai puternice.


În încheiere, te invit să reflectezi la următoarele întrebări:

  • Care sunt cele mai importante valori pentru tine?
  • Care sunt acele valori în legătură cu care te simți presat să le ai?
  • În ce măsură reușești să îți urmărești valorile în viața de zi cu zi?

Exemple de valori: ambiție, onestitate, curaj, autenticitate, familie, prietenie, inteligență, loialitate, egalitate, disciplină, îndrăzneală, siguranță, libertate, entuziasm, altruism, curiozitate, creativitate, bani, independență, iubire, încredere, empatie, înțelepciune, pasiune, calm, armonie, aventură, stabilitate, confort, celebritate, echilibru, onoare, succes, integritate, pace, putere.

Valorile tale nu numai că îți arată unde să-ți canalizezi eforturile și energia proprie, dar ele sunt o sursă de motivație. Indiferent de disconfortul care vine la pachet cu ce faci în viața ta, el devine mai ușor de tolerat atunci când are loc în favoarea obiectivelor și valorilor tale. Acționând în conformitate cu cele mai profunde nevoi ale tale, îți dezvolți un sentiment de împlinire și vitalitate pe care nicio bogăție materială nu poate să o egaleze.

Dacă vrei să trăiești o viață aliniată cu propriile valori, una care să onoreze preferințele și interesele tale și care să facă loc impactului pe care vrei să-l ai în această lume dezordonată (și minunată), atunci e nevoie să înveți să stai cu disconfortul, să-ți simți emoțiile negative, să tolerezi pierderea și durerile din viața ta, dar și bucuriile tale, și adevărul a ceea ce-ți dorești cu adevărat.

Reafirmă-ți valorile – în fiecare zi!